Niet-agressieve Pitbulls zijn terug naar de eigenaar
Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft een groot deel van alle Pitbull-achtige honden die niet agressief zijn, en niet betrokken waren bij een bijtincident, teruggegeven aan de eigenaren.
De honden waren in beslag genomen op basis van de Regeling Agressieve Dieren (RAD) die minister Verburg in juni buiten werking heeft gesteld. Het gaat in totaal om 76 honden die nu weer thuis zijn. Dat staat in en brief aan de Tweede Kamer.
Verburg beloofde de kamer na het zomerreces te informeren over de gang van zaken bij de teruggave van de honden. Op 8 september waren van de tweehonderd honden 76 teruggeven aan de eigenaren. Van 29 honden is geen eigenaar bekend, of wil de eigenaar de hond niet terug. Voor hen wordt een nieuw tehuis gezocht. In dertien gevallen is het ministerie nog op zoek naar de eigenaar. Tot slot zijn er drie honden overleden en zijn acht honden door hun baasjes verwaarloosd en op grond van de RAD in beslag genomen.
Dan blijft een grote groep over van 71 honden die nog niet wordt vrijgelaten. Het gaat om 37 honden die betrokken zijn geweest bij een bijtincident en om 34 honden die afwijkend gedrag vertoonden. Deze groep wordt in oktober onderworpen aan een zogeheten 'risico-assessment'. Volgens vooraanstaande gedragsdeskundigen is een gedragstest in combinatie met andere informatiebronnen, het beste middel om een om een goed beeld te krijgen van een hond. Alleen zo kan een goed onderbouwde beslissing worden genomen over de teruggave van de hond. Die andere informatiebronnen zijn de medische staat van de hond die tot agressief gedrag kan leiden, de omgeving waarin hij woont, de controle van de eigenaar op de hond en de ervaringen van de asielhouder waar de hond verbleef. Honden die slagen voor de uitgebreidere test gaan terug naar hun eigenaar, andere krijgen een spuitje.
Nieuwe Regeling
Bij de nieuwe regeling om op te treden tegen agressieve honden, zal het gedrag van de hond centraal staan, niet hoe het dier eruit ziet. Op basis van de nieuwe regeling moet de overheid kunnen ingrijpen als er zich een bijtincident heeft voorgedaan, of als de kans daarop groot is. Er zal geen sprake zijn van het willekeurig oppakken van honden met een natuurlijk agressief gedrag. Vooral de politie krijgt de taak hierop toe te zien. De honden kunnen zowel op last van de officier van justitie als de burgemeester worden opgepakt. In beslag genomen honden zullen een 'risico-assessment' moeten doen, zoals eerder beschreven. Slaagt een hond, dan gaat hij terug naar de eigenaar, slaagt de hond niet, dan wordt hij geëuthanaseerd. Begin oktober zal hiermee worden gestart.
Er komen ook criteria aan de hand waarvan iemand beschouwd wordt als gedragsdeskundige. Het moet iemand zijn die aan een universiteit wetenschappelijk onderzoek doet naar het gedrag van honden, of het moet een gekwalificeerd lid zijn van één van de drie bestaande internationale organisaties op het gebied van gedrag van dieren.
De nieuwe regeling moet 1 januari in werking treden en wordt opgesteld in nauw overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeeenten (VNG) en het Openbaar Ministerie (OM).