Persconferentie na ministerraad van 5 september 2008
Minister-president Balkenende heeft in de wekelijkse persconferentie een toelichting gegeven op de besluitvorming in de ministerraad.
Minister-president Balkenende:
Goedemiddag, een terugkoppeling van zaken die aan de orde zijn geweest. Het is goed om even terug te grijpen naar afgelopen woensdag. U heeft het wel meegemaakt. De presentatie van het rapport van de commissie-Veerman, het werk van de Deltacommissie. Het ging over de bescherming van Nederland tegen het water in de komende eeuw. Ik heb uiteraard ook uw producten gelezen. Wanneer je gewoon alle reacties op je laat inwerken, dan merk je dat van links tot rechts bij tal van organisaties er waardering bestaat voor het rapport van Cees Veerman en zijn commissie. Er zijn natuurlijk ook kritische geluiden. Maar zoals ik bij de presentatie al heb gezegd: je kunt van mening verschillen over de mate waarin de zeespiegelstijging zich zal aftekenen, maar er zal sprake zijn van een stijging. En wat ik goed vind, dat is dat het algemene gevoel van urgentie breed wordt onderkend.
Het kabinet zal ook de handschoen opnemen om hiermee aan het werk te gaan. Want het gaat uiteindelijk over de veiligheid van komende generaties. Dat iedereen met water kan leven. Het is een onderwerp wat breed in het hele kabinet leeft. En dat heb ik ook toegezegd, om volgend jaar met een Deltawet te komen. En verder kan ik u zeggen dat we op Prinsjesdag zullen komen met een eerste reactie op het advies van de Deltacommissie. En een van de dingen zal onder andere zijn dat er een ministeriële stuurgroep komt onder mijn voorzitterschap.
Dan een ander punt waar ik even op heb teruggegrepen. Dat was de Europese Raad van afgelopen maandag. Ik heb er vorige week met u over gesproken. Ik vond het goed dat Europa met één stem heeft gesproken en zich eendrachtig heeft ingespannen voor het vinden van een oplossing. Ik denk dat er een goed evenwicht is gevonden tussen aan de ene kant een signaal geven aan Rusland dat het niet business as usual is en dat tegelijkertijd wel de kanalen worden open gehouden voor de communicatie.
Rusland en Europa hebben tal van gezamenlijke belangen op economisch vlak, de energievoorziening, maar ook bij vrede en veiligheid. Er is geen alternatief voor samenwerking. Maar goed, dat neemt niet weg dat er sprake is van een disproportionele reactie van Russische zijde. En dat vroeg om een duidelijke boodschap. Het gaat dus om de uitvoering van het bekende zes-puntenakkoord. En totdat Rusland zich heeft teruggetrokken tot de positie van vóór 7 augustus worden de besprekingen voor een nieuw partnerschapovereenkomst uitgesteld.
En ook heeft de Unie de erkenning van Zuid-Ossetië en Abchazië krachtig veroordeeld.
Het is natuurlijk bekend dat komende maandag de voorzitter van de Europese Raad Sarkozy samen met de Hoge Vertegenwoordiger Solana en commissievoorzitter Barroso naar Moskou en Tblisi zullen gaan om het EU-standpunt over te brengen en bij te dragen aan een duurzame en vreedzame oplossing.
Ten slotte is het misschien goed om even stil te staan bij iets wat deze week mensen heeft bezig gehouden, en terecht. Een gebeurtenis in Amsterdam. Na een steekpartij is ambulancepersoneel ernstig gehinderd bij het verlenen van hulp. Er zijn bovendien nog eens doodsbedreigingen geuit. En dat is absoluut onaanvaardbaar. Op dit moment wil ik ook diegene die zich bezig houden met de zorg voor anderen, of het nu ambulancepersoneel is of andere mensen met een publieke taak een hart onder de riem steken. Juist deze mensen die in het belang van anderen werken moeten kunnen rekenen op een veilige werkomgeving. En agressie en geweld tegen hulpverleners kan niet worden getolereerd.
Het is natuurlijk niet voor het eerst dat ik hier over spreek. Ik herinner me nog eerder dit jaar toen na alle verwikkelingen rondom de jaarwisseling dat ik het al heb gehad over het respect hebben voor groepen van mensen die zich inzetten voor anderen. Respect voor de hulpverleners. Er is inmiddels het nodige in gang gezet om te komen tot een veilige publieke taak. Met politiekorpsen is de afspraak gemaakt om het doen van aangifte te stimuleren en altijd een proces-verbaal op te maken. En het Openbaar Ministerie hanteert een richtlijn. En u weet dat er een dubbele strafeis kan volgen.
En bovendien, ik heb gisteren met burgemeester Cohen van Amsterdam contact gehad. Er zijn ook lokale initiatieven. Maar we moeten vaststellen dat het nog niet afdoende is. Er moet nog meer gebeuren. De daders van dit soort volstrekt verwerpelijke misdrijven behoren gewoon snel voor de rechter te komen. En we willen dat alle schade onmiddellijk en in volle omvang moet kunnen worden verhaald op de dader. En we willen er op toezien dat de dubbele strafeis door het OM ook wordt nageleefd. En we zullen er de komende tijd prioriteit aan geven. Dit waren een aantal van de zaken die vandaag aan de orde zijn geweest.