Zwaailicht en sirene melden zich via de autoradio
De Brandweer Utrecht en UMCG Ambulancezorg in Drenthe zijn vanaf 4 augustus met een experiment met Flister gestart. Dit is een manier om automobilisten beter te attenderen op het naderen van een ambulance of brandweerwagen met zwaailicht en sirene.
Een brandweerwagen en een ambulance zijn hiervoor uitgerust met een speciale zender die in staat is de autoradio en de CD-spelers in auto’s te beïnvloeden. Bij de nadering van de ambulance of de brandweerwagen wordt de autoradio tijdelijk onderdrukt en klinkt uit de speakers in plaats van muziek een meertonig signaal. Ook verschijnt in het informatieschermpje van de radio-CD-speler het woord “brandweer”of “ambulance”. De bestuurder weet nu dat hij of zij extra attent moet zijn op de nadering van een hulpverleningsvoertuig.
De proef wordt gedurende in eerste instantie twee maanden uitgevoerd met een blusvoertuig van de brandweer in de stad Utrecht en een Ambulance+ van UMCG ambulancezorg in de regio Noord- en Midden Drenthe. Binnenkort start er stevens een proef met een voertuig van het Korps Landelijke Politie Diensten.
Eerste resultaten van de test zijn zeer bemoedigend, het verkeersbeeld is rustiger geworden. Voor Flister en het verloop van de proef bestaat in binnen- en buitenland grote belangstelling.
Niet meer te horen
Het apparaat met de naam Flister is een ontwikkeling van het gelijknamige Nederlandse bedrijf Flister, en is voortgekomen uit de constatering dat gewone sirenes in moderne auto’s nauwelijks meer doordringen. Ze zijn te goed geïsoleerd en muziekinstallaties in auto’s staan vaak erg hard. Ook het voortdurend drukker wordende verkeer vraagt steeds meer aandacht van voertuigbestuurders.
Via de autoradio naar binnen
Het plotseling opduiken van een brandweerwagen of ambulance met zwaailicht en sirene zorgt door al deze invloeden te vaak voor ongewenste reacties van automobilisten of wordt in het geheel niet opgemerkt. Om daar op in te spelen is Flister ontwikkeld. Het systeem bestaat uit een speciale zender in het hulpverleningsvoertuig die de gehele FM-band van de (auto)radio bestrijkt en ook de RDS-functie ( het informatiescherm) kan aansturen. De reikwijdte van de zender is enkele honderden meters voor het voertuig uit.
Speciale vergunning
Om het testen van Flister in de praktijk mogelijk te maken is door het Agentschap Telecom een speciale experimenteervergunning afgegeven. Ook is er toestemming van de gezamenlijke commerciële radiozenders om Flister te gebruiken en daarmee in een zeer beperkt gebied (tijdelijk) hun ontvangst te beïnvloeden.
Het experiment met Flister wordt begeleid door een speciale stuurgroep waarin ambulancezorg, brandweer, ministerie van BZK, ministerie van Economische zaken (Agentschap Telecom) en de ontwikkelaars zitting hebben. Wanneer uit de evaluatie van het experiment blijkt dat het concept van Flister effectief is bij het realiseren van een vlottere doorstroming voor hulpverleningsvoertuigen, kan het gebruik definitief wettelijk worden verankerd en kan Flister in de loop van 2009 beschikbaar komen voor inbouw in voorrangsvoertuigen.
Het experiment met Flister wordt nauwlettend gevolgd door het ministerie van Verkeer en Waterstaat en heeft ook de warme belangstelling van andere hulpdiensten.
Meer informatie: www.Flister.nl