Brief aan mevrouw P. te A.
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
DZ-CB-U-2863466
27 augustus 2008
In reactie op uw brief van 4 juli 2008, kenmerk VWS-08-820 doe ik u hierbij afschrift toekomen van mijn brief van heden aan mevrouw Van P. te A.
De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
mw. dr. J. Bussemaker
Geachte mevrouw Van P.
Uw brief van 20 juni jl. heb ik met belangstelling gelezen. U schrijft dat uw man helaas te kampen heeft gehad met zeer ernstige gezondheidsproblemen. Als gevolg van een hersenbloeding heeft hij revalidatiezorg nodig. Daarvoor was hij aanvankelijk opgenomen in een verpleeghuis en daar moet u een eigen bijdrage voor betalen. Vervolgens is uw man naar revalidatiecentrum Heliomare in Wijk aan Zee gegaan en daarvoor is geen eigen bijdrage verschuldigd. U vindt het niet terecht dat in het ene geval wél en in het andere geval géén eigen bijdrage moet worden betaald.
In grote lijnen is iedereen in Nederland verzekerd tegen hoge medische kosten via de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Opname en verblijf in een verpleeghuis valt onder de AWBZ. Voor opname en verblijf in een verpleeghuis is, ook in geval van revalidatie (reactivering) inderdaad een eigen bijdrage verschuldigd.
Het Centrum Indicatiestelling Zorg beoordeelt het recht op zorg via de AWBZ. Aansluitend aan het telefoongesprek dat bovengenoemde contactpersoon 17 juli jl. met u voerde heeft u het indicatiebesluit van het CIZ gefaxt. Daaruit blijkt dat uw man is geïndiceerd voor ‘tijdelijk wonen in een zorginstelling met herstelgerichte verpleging en verzorging’. Indien u of uw man het niet eens was met het indicatiebesluit van het CIZ kon binnen zes weken na de dag van verzending van het besluit een bezwaarschrift worden ingediend.
Naast de AWBZ-verzekering heeft ook iedereen in ons land een zorgverzekering. Opname en verblijf in een ziekenhuis of revalidatie instelling valt onder het verzekerde basispakket van de zorgverzekering. Daarvoor is geen eigen bijdrage verschuldigd, zij het dat in de basisverzekering wel een verplicht eigen risico van euro 150 van toepassing is.
Samengevat gelden voor de AWBZ en de Zorgverzekeringswet twee aparte regimes. Bij de AWBZ is wel sprake van een eigen bijdrage en bij de Zorgverzekeringswet niet. Hoewel dat in de situatie van uw man geen verandering kan brengen wordt het genoemde onderscheid tussen de Zorgverzekeringswet en de AWBZ in de toekomst opgeheven. Het is namelijk de bedoeling om in het kader van beoogde veranderingen in de AWBZ de zogenoemde reactivering (dat is de revalidatiezorg die uw man in het verpleeghuis kreeg) van de AWBZ over te hevelen naar de Zorgverzekeringswet. Vanaf dat moment geldt er dan één regime. Daarmee is de situatie, dat in het ene geval wél en in het andere geval géén eigen bijdrage verschuldigd is, opgeheven. De overheveling van de reactivering naar de Zorgverzekeringswet zal echter niet eerder dan in 2010 worden gerealiseerd.
Hoewel het mij spijt u niet anders te kunnen berichten hoop ik u met deze reactie van dienst te zijn geweest.
Met vriendelijke groet,
de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
mw. dr. J. Bussemaker