Antwoorden op kamervragen van Agema over het bericht dat voor zestig miljoen euro aan medicijnen onnodig wordt vernietigd

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

GMT-K-U-2869812

22 augustus 2008

Antwoorden van minister Klink op kamervragen van het Kamerlid Agema (PVV) over het bericht dat voor zestig miljoen euro aan medicijnen onnodig wordt vernietigd (2070826360).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht ‘Zestig miljoen aan medicijnen onnodig vernietigd’? 1)

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Deelt u de mening dat het eigenlijk te gek voor woorden is dat er vorig jaar voor 114 miljoen euro aan medicijnen is vernietigd en dat een deel daarvan (60 miljoen euro) voorkomen had kunnen worden? Zo ja, wat gaat u hiertegen ondernemen?

Antwoord 2

Verspilling van medicijnen doordat voorgeschreven medicijnen soms ongebruikt blijven is inderdaad een punt van zorg, zeker als het vermijdbare oorzaken betreft.
Om verspilling van medicijnen tegen te gaan is een aantal oplossingsrichtingen mogelijk. Van mijn kant is een aantal inspanningen verricht die gericht zijn op voorlichting, zowel bij de patiënt als bij de zorgverlener.
Zo is, in samenwerking met DGV, Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik, het programma Farmacoketenontwikkeling ontworpen. Onder farmacoketenontwikkeling wordt verstaan al die activiteiten die een soepele transfer van de patiënt door de zorgketen op het gebied van medicatie bevorderen. Aandacht gaat hier o.a. uit naar communicatie tussen voorschrijvers onderling, zodat (door anderen) voorgeschreven medicijnen niet ongebruikt blijven.
Afgelopen jaar heb ik ook een massamediale campagne georganiseerd over het belang van therapietrouw, mede vanuit de doelstelling om verspilling door ondermatig medicijngebruik van de patiënt tegen te gaan. Ook dit jaar lopen wat dit betreft nog meerdere projecten bij de zorgverleners.

In het artikel van Elsevier wordt vermeld dat een groot deel van de vernietiging tegengegaan kan worden door dure medicijnen korter te verstrekken of voor te schrijven. Sinds de invoering van de nieuwe Zorgverzekeringswet heeft de zorgverzekeraar een grote verantwoordelijkheid in het bevorderen van doelmatigheid. Als het aankomt op het stimuleren van het per keer afleveren van beperkte hoeveelheden dure medicijnen, is hij het beste in staat de noodzaak en effectiviteit hiervan te beoordelen. De zorgverzekeraar heeft ook alle belang in doelmatigheidswinst die zo te behalen is.
Het onderwerp van verspilling van medicijnen blijft onder mijn aandacht en ik zal de resultaten van de huidige inspanningen nauwlettend volgen.

1) Elsevier, 22 juli 2008