Antwoorden op kamervragen over fraude met vingerafdrukken

Antwoorden op kamervragen van het lid Heijnen (PvdA) aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over fraude met vingerafdrukken (ingezonden op 3 juli 2008).

1. Vraag
Heeft u kennisgenomen van de Tv-uitzendingen over fraude met vingerafdrukken in een AH-vestiging? 1)

1. Antwoord
Ja.

2. Vraag
Kunt u de Kamer zo spoedig mogelijk informeren over de eventuele gevolgen van deze fraudemogelijkheid voor het nieuwe paspoort, dat voorzien zal worden van data van vingerafdrukken?

2. antwoord
Ik zie geen gevolgen voor de invoering van de vingerafdrukken in de Nederlandse reisdocumenten. De invoering van de vingerafdrukken in de reisdocumenten is per uiterlijk 28 juni 2009 verplicht op grond van de Europese verordening betreffende normen voor de veiligheidskenmerken van en biometrische gegevens in door de lidstaten afgegeven paspoorten en reisdocumenten. Overigens zal ik de Tweede Kamer binnenkort een brief zenden waarin ik uiteen zal zetten hoe de invoering van de vingerafdrukken zal gaan verlopen.

3. Vraag
Is het waar dat Duitsland vanwege de fraudegevoeligheid van identificatie met vingerafdrukken inmiddels afziet van de verplichting deze te gebruiken in de nieuwe paspoorten? Zo ja, kunt u de Kamer nader informeren over de Duitse overwegingen om hiervan af te zien en uw mening over die overwegingen geven? Welke biometrische kenmerken neemt Duitsland dan wel op in het paspoort?

3. Antwoord
Het ministerie van BZK heeft frequent contact met de Duitse autoriteiten aangezien Duitsland binnen de Europese Unie voorop loopt bij de invoering van biometrische kenmerken in de paspoorten.
Gelet op de uitzending van RTL-4 ben ik nagegaan of er iets klopt van het bericht dat Duitsland zou hebben afgezien van het opnemen van de vingerafdrukken. Door het Duitse federale ministerie van Binnenlandse Zaken is mij gemeld dat dergelijke berichten onjuist zijn. De opname van vingerafdrukken in paspoorten met een geldigheidsduur van meer dan 12 maanden is in Duitsland verplicht. Het ministerie heeft ook aangegeven geen weet te hebben van fraudegevallen met valse vingerafdrukken. Ik wijs er op dat Duitsland als eerste binnen de Europese Unie de vingerafdrukken in de paspoorten heeft ingevoerd. Daartoe is Duitsland overgegaan op 1 november 2007. Sinds die datum bevatten de paspoorten in Duitsland die een geldigheidsduur hebben van meer dan 1 jaar twee vingerafdrukken in de chip.

4. Vraag
Bent u bereid om de informatie zoals gevraagd bij vraag 2 te voorzien van onafhankelijke adviezen over de fraudebestendigheid van de nieuwe paspoorten? Zo neen, waarom niet?

4. Antwoord
Zie het antwoord op vraag 2. Voor de invoering van de vingerafdrukken in de Nederlandse reisdocumenten zal ik opnieuw testen laten uitvoeren om bevestiging te krijgen dat de integriteit van de in de chip opgeslagen gegevens is gewaarborgd. Verder zal ik ook laten testen dat voldaan wordt aan door de Europese Unie voorgeschreven specificaties voor de opslag van de vingerafdrukken in de chip. Over de uitkomsten daarvan zal ik de Kamer informeren.

De ambtenaren van de uitgevende instanties waar reisdocumenten worden aangevraagd en uitgereikt zullen een opleiding volgen die in opdracht van het ministerie van BZK wordt ontwikkeld. In het kader van het aanvragen en uitreiken van de reisdocumenten is het opnemen en verifiëren van de vingerafdrukken één element. In de opleiding zal aandacht worden besteed aan alle controles die bij het aanvragen en uitreiken moeten worden uitgevoerd. Ten aanzien van de vingerafdrukken zal daarbij de lijn worden gevolgd die Duitsland hanteert, namelijk:
“Der Sachbearbeiter hat sicherzustellen, das keine Vertauschungen zwichen dem zur Aufnahme vorgeshenen und dem tatsächlich aufgelegten Finger auftreten.“

Tenslotte wijs ik er op dat bij het controleren van de reisdocumenten het geheel van de echtheidskenmerken in ogenschouw moet worden genomen. Dat wil zeggen dat naast de controle van de vingerafdrukken en de andere gegevens in de chip, ook het fysieke document gecontroleerd dient te worden.

1) RTL-nieuws, 30 juni en 1 juli 2008.