2007 zorgt voor goede uitgangspositie in onzekere tijden
In vergelijking met andere Europese landen staat Nederland er goed voor. De Nederlandse economie groeit harder, we hebben een lagere inflatie, een lagere werkloosheid en meer solide Rijksfinanciën. Dit staat in het Financieel Jaarverslag van het Rijk 2007.
In vergelijking met andere Europese landen staat Nederland er goed voor. De Nederlandse economie groeit harder, we hebben een lagere inflatie, een lagere werkloosheid en meer solide Rijksfinanciën. Dit staat in het Financieel Jaarverslag van het Rijk 2007. Dit verslag laat zien dat de overheidsfinanciën en de Nederlandse economie zich in het afgelopen jaar beter hebben ontwikkeld dan vooraf was voorzien. Het EMU-saldo laat een overschot zien van 0,4% van het BBP. Dat is beter dan de 0,2% waar in de Miljoenennota 2007 nog van werd uitgegaan. De EMU-schuld komt uit op 45,4 % BBP, dat is twee miljard euro lager dan de 47,9% BBP waar we vanuit waren gegaan.
De economische groei in 2007 was 3,5%. Dit is een half procent hoger dan in de Miljoenennota 2007 werd verwacht. Deze groei werd voor het tweede jaar op een rij breed gedragen door consumptie, export en investeringen. In het vierde kwartaal bereikte het aantal mensen met betaald werk een record. De werkloosheid daalde in 2007 naar 4,5%. Veel werklozen en bijstandgerechtigden kwamen weer aan de slag. Door onder andere een lage werkloosheid en solide rijksfinanciën heeft Nederland een goede uitgangspositie. Een uitgangspositie die ons weerbaar maakt tegen risico’s zoals de kredietcrisis.
2007 was een goed jaar voor de overheidsfinanciën. Het beter dan verwachte overschot van 0,4% van het BBP is het resultaat van de meevallers bij de belasting- en premieontvangsten en een lager tekort bij de lokale overheden. De belasting- en premie-inkomsten zijn 3,9 miljard euro hoger uitgekomen dan waar in de Miljoenennota 2007 van uit werd gegaan.
In het Financieel Jaarverslag van het Rijk wordt ook ingegaan op het financieel management van het rijk. Er hebben zich in 2007 geen verrassingen voorgedaan en in die zin kan gesteld worden dat de bedrijfsvoering beheerst is verlopen en dat er geen nieuwe grote problemen zijn opgetreden. De rechtmatigheid van de uitgaven is net als in de afgelopen jaren nog steeds hoog. De kwaliteit van de bedrijfsvoering bij Defensie en de Belastingdienst blijven echter wel aandacht vragen.
Er vindt dit jaar een experiment plaats om de verantwoording meer focus te geven en politieker te maken. Daarom zien de jaarverslagen van VWS, Buitenlandse Zaken en LNV er anders uit. Ook komt er een aparte verantwoordingsbrief van de Minister-president waarin de voortgang van de kabinetsprioriteiten is opgenomen.