Antwoorden op Kamervragen over het bericht dat Nederland miljoenen euro's investeert in Sint Maarten
Beantwoording van vragen van de leden Wilders en Brinkman (beiden PVV).
Vraag 1
Kent u het bericht dat Nederland miljoenen euro’s investeert in St. Maarten? 1)
Antwoord 1
Ja. Het betreft hier de investeringen van 26 miljoen NAF voor de periode tot eind 2010 voor het Sociaal Economisch Initiatief (SEI) en 8.513.600 NAF voor 2008 voor het programma Institutionele Versterking en Bestuurskracht (IVB). Overigens zijn, conform slotakkoord, voor alle eilanden van de Nederlandse Antillen dergelijke programma’s opgesteld en stelt Nederland daarvoor financiering beschikbaar. Sint Maarten investeert zelf ook 26 miljoen NAF in het SEI. Deze investeringen zijn overeengekomen in de slotverklaring d.d. 2 november 2006. Doel van de investeringen is ervoor te zorgen dat Sint Maarten een gezonde startpositie krijgt zodat het een voortvarende start kan maken als zelfstandig land binnen het Koninkrijk. Ik voeg de getekende exemplaren van de overeenkomsten met Sint Maarten als bijlage bij mijn antwoorden.
Vraag 2
Waarom fungeert u voor de zoveelste maal als pinautomaat voor de 'grotendeels' corrupte bestuurders van het eiland Sint Maarten?
Antwoord 2
Zie mijn antwoord op vraag 1.
Vraag 3
Hoe heeft het kunnen gebeuren dat, ondanks dat St. Maarten wellicht het meest toeristische eiland van de Cariben is, het geen geld kan vinden om de financieel-economische positie te verbeteren? Is hier sprake van compleet wanbestuur?
Antwoord 3
Sint Maarten is een relatief welvarend eiland met een gezonde economie en zal in de toekomstige situatie zeker in staat moeten zijn de inkomsten en uitgaven met elkaar in balans te brengen. Een evenwichtige begroting is ook één van de voorwaarden voor Sint Maarten om land te worden. In het slotakkoord is afgesproken dat een onafhankelijk College financieel toezicht (Cft) de begroting hierop zal toetsen. Om ervoor te zorgen dat Sint Maarten als nieuw land binnen het Koninkrijk een voortvarende start kan maken met een begroting die in evenwicht is, is besloten tot de investeringen zoals overeengekomen in het SEI Sint Maarten en het IVB Sint Maarten.
Vraag 4
Deelt u de mening dat, als dit eilandje ooit autonoom wil worden, het tijd wordt dat het zelf de broekriem gaat ophouden en niet bij elk plannetje aan komt kloppen bij de Nederlandse regering? Zo neen, waarom niet?
Antwoord 4
Ja. Ik heb bij de begrotingsbehandeling van 5 december 2007 het streven uitgesproken dat er na 2012 geen structurele financiële hulp meer aan de eilanden wordt gegeven. Om dat te realiseren wordt er nu gewerkt aan het saneren van de schulden van de Nederlandse Antillen en wordt er geïnvesteerd in de kwaliteit van het bestuur en in de economie van de eilanden.
Vraag 5
Kunt u de Nederlandse belastingbetaler garanderen dat u nu eindelijk eens ophoudt met het oeverloos verplaatsen van zuurverdiend geld van hun broekzakken naar de broekzakken van de elite van een door en door corrupt eiland? Zo neen, waarom niet?
Antwoord 5
Zie het antwoord op vraag 4.
1) http://www.elsevier.nl/web/10197794/Nieuws/Nederland/Nederland-investeert-miljoenen-in-Sint-Maarten.htm