Kamervraag Agema over het bericht dat Frankrijk moslims beboet die een mannelijke arts weigeren bij een bevalling

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-K-U-2857934

14 augustus 2008

Antwoorden van minister Klink op vragen van het Kamerlid Agema (PVV), ingezonden op 13 juni 2008, over het bericht dat Frankrijk moslims beboet die een mannelijke arts weigeren bij een bevalling (2070822760).

Vraag 1
Wat is uw reactie op het bericht 'Boete voor moslims die arts weigerden'? 1)

Antwoord 1
Ik heb kennisgenomen van het bericht. Het bevestigt hetgeen ik reeds eerder in reactie op uw vragen heb aangegeven, namelijk dat de vrije artsenkeuze indien er sprake is van een acute situatie en / of indien het leven van derde in gevaar komt, wordt beperkt.

Zie tevens mijn reactie op:

  • de schriftelijk vragen van het Kamerlid Arib (PvdA) over het weigeren van mannelijke artsen door gesluierde vrouwen (CZ-K-U-2789906, 31 juli 2007)

  • de schriftelijke vragen van de Kamerleden Wilders en Agema (PVV) over discriminatie van medisch specialisten (CZ-K-U-2789604, 17 september 2007)

  • de schriftelijk vragen van de Kamerleden Wilders en Agema (beiden PVV) over het strafrechtelijk vervolgen wegens discriminatie van moslima's die hulp van mannelijke artsen weigeren. (CZ-K-U-2815357, 14 november 2007)

  • de mondelinge vragen van het Kamerlid Agema (PVV) aan de minister van VWS over het bericht dat steeds meer artsen worstelen met de vraag of er tegemoet gekomen moet worden aan het weigeren van een mannelijke arts door moslima's. (18 december 2007)

Vraag 2
Bent u voornemens dit Franse voorbeeld te volgen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2
Bij de Nederlandse Ambasade in Frankrijk heb ik navraag gedaan naar de achtergrond van de casus bij de rechtbank in Lyon. Het komt er op neer dat een Frans echtpaar 100.000 euro schadevergoeding heeft geëist omdat hun zoon ernstig gehandocapt ter wereld was gekomen nadat het echtpaar bij de bevalling een mannelijke arts had geweigerd. Het echtpaar is door de rechtbank in Lyon in het ongelijk gesteld. Vervolgens heeft de rechtbank op grond van artikel L.761-du code de justice administrative (het artikel in het bestuursrecht dat regelt wie de kosten van het proces moet betalen) het echtpaar veroordeeld tot betaling van de kosten van het proces.
Er is dus geen sprake van een opgelegde 'boete' zoals in het artikel van de Telegraaf wordt gesteld. Er is dus ook geen sprake van dat ik dit voorbeeld kan volgen.

Vraag 3
Deelt u de mening dat, indien een moslim een mannelijke arts weigert, het ziekenhuis nimmer aansprakelijk gesteld kan worden voor de gevolgen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 3
Op basis van de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) mag een wilsbekwame patiënt in beginsel een behandeling of onderzoek, te allen tijde - ook in acute situaties - weigeren. Indien een patiënt, met welke motivatie dan ook, behandeling weigert dan is het aan de arts er zorg voor te dragen dat de patiënt er van doordrongen is dat het weigeren van de behandeling niet altijd in diens belang is. Het ligt voorts op de weg van de hulpverlener zich ervan te vergewissen dat de patiënt op basis van toereikende informatie tot zijn of haar beslissing is gekomen.
Met in achtneming van het bovenstaande, zal een arts in principe niet aansprakelijk zijn voor schade die voortvloeit uit een beslissing van de patiënt.

1) 'Boete voor moslims die arts weigerden', De Telegraaf, 11 juni 2008