Onderzoek grensoverschrijdende samenwerking bij crisisbeheersing
Doelstelling van het onderzoek: Doel is om (a) een duidelijk overzicht krijgen van bestaande instrumenten op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking bij crisisbeheersing, en (b) nagaan in hoeverre centrale coördinatie op dit terrein gewenst en nodig is en (c) in hoeverre stroomlijning en uniformering van de diverse instrumenten mogelijk is.
Hoofdconclusies van het onderzoek: Op dit moment is er vooral grensoverschrijdende samenwerking op brandweertaken en GHOR-taken. Op het gebied van gemeentelijke en politionele processen van rampenbestrijding is minder intensieve samenwerking. Met betrekking tot de gewenste situatie hebben alle respondenten aangegeven meer uniformering en coördinatie te willen. Als voordelen van uniformering en coördinatie worden genoemd: efficiëntie (wiel niet opnieuw uitvinden), duidelijkheid (o.a. voor buitenlandse partners) en het nationaal kunnen oplossen van knelpunten. Alle
respondenten zien een coördinerende rol weggelegd voor het ministerie van BZK. Wel wordt voldoende ruimte voor specifieke decentrale invulling als aandachtspunt genoemd.