Antwoorden op kamervragen over een preventieplan tegen fraude (Weekers)

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA ‘S-GRAVENHAGE

Uw brief (Kenmerk) 2060711380

Ons kenmerk: FM 2007-00870 U

Geachte voorzitter,

In antwoord op de vragen van het lid Weekers (VVD) aan de ministers van Financiën en van Justitie over een preventieplan tegen fraude, die mij zijn toegezonden per brief van 3 april 2007 onder nummer 2060711380, deel ik u mede dat de vragen worden beantwoord als aangegeven in de bijlage.

Hoogachtend,

Mede namens de minister van Justitie

De minister van Financiën,

Wouter Bos

  • 2060711380

Vragen van vragen van het lid Weekers (VVD) aan de ministers van Financiën en Justitie over een preventieplan tegen fraude (ingezonden 3 april 2007).

  • Vraag 1

Kent u het artikel "Justitie ziet niks in het plan tegen fraude"?

  • Antwoord 1

Ja.

  • Vraag 2

Is de bewering waar dat de consumenten jaarlijks zo'n 750 miljoen euro kwijtraken als gevolg van financiële fraude?

  • Antwoord 2

Volgens een schatting van de Autoriteit Financiële Markten bedroeg de beleggingsfraude in 2006 waarschijnlijk meer dan 750 miljoen euro.

  • Vraag 3

Hoeveel consumenten raken jaarlijks geld kwijt door fraude met zogenaamde " wonderbeleggingen", waarbij de consument een verleidelijk hoog rendement wordt voorgespiegeld?

  • Antwoord 3

Volgens een schatting van de Autoriteit Financiële Markten gaat het om enkele tienduizenden consumenten.

  • Vraag 4

Welke instantie(s) is (zijn) nu verantwoordelijk voor het voorkomen van fraude en het bestrijden van deze financiële producten? Functioneert het toezi cht en de vervolging door deze instantie(s) volgens u naar behoren?

  • Antwoord 4

In reactie op deze vraag, verwijs ik naar de antwoorden op de vragen van de leden Blanksma en Joldersma (beiden CDA) van 3 april 2007, kenmerk 2060711390.

In aanvulling daarop zij hier opgemerkt dat het toezicht en de vervolging door zowel de toezichthoudende instanties zoals de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de Nederlandsche Bank (DNB) en de vervolgingsinstanties zoals de FIOD-ECD en het Openbaar Ministerie binnen het huidige kader functioneren. Dit laat onverlet dat er nog altijd fraude wordt gepleegd en dat het toezicht en de vervolging dit, tot mijn spijt, niet te allen tijde kan voorkomen, bestrijden dan wel bestraffen.

  • Vraag 5

Vindt er op dit moment een gecoördineerde registratie of een gecoördineerde bestrijding van dubieuze beleggingen plaats? Zo ja, bij welke organisatie? Zo neen, welke mogelijkheden ziet u om een meldpunt of een coördinatiepunt in te richten om vroegtijdig signalering en bestrijding te verbeteren om zodoende onnodige slachtoffers te voorkomen?

  • Antwoord 5

Ja, er vindt zowel een gecoördineerde registratie plaats als een gecoö rdineerde bestrijding.

Gecoördineerde registratie vindt plaats doordat zowel AFM als DNB registers hebben waarin aanbieders van financiële producten staan opgenomen die onder toezicht staan. Niet onder toezicht staande of geregistreerde aanbieders zijn niet per definitie frauduleus. Enerzijds is het mogelijk dat zij gebruik maken van een vrijstelling, anderzijds kan het zo zijn dat het aangeboden product niet onder de huidige wetgeving valt.

Gecoördineerde bestrijding vindt plaats op de wijze zoals is uitgelegd bij het antwoord op vraag 4. Daarnaast bestaat er het Financieel Expertise Centrum (FEC). Het FEC is een samenwerkingsverband tussen organisaties die een overheidstaak hebben met betrekking tot de integriteit van de financiële sector: toezichthouders, controle-, inlichtingen- en opsporingsinstanties alsmede de vervolgingsautoriteiten. De deelnemers in het FEC verrichten naar aanleiding van concrete casus onderzoek, brengen aanbevelingen uit en initiëren handhavings- of vervolgingsmaatregelen. Deze acties vinden plaats in de vorm

van multidisciplinaire en vaak subjectgerichte projecten.

Het accent ligt daarbij op onderzoek naar criminele invloeden in de gereguleerde financiële sector; gereguleerde financiële instellingen die afglijden naar een niveau waarop voor de integriteit moet worden gevreesd; en bestrijding van terrorismefinanciering. In deze samenwerking functioneert elke dienst onder haar eigen bevoegdheden en binnen haar eigen institutioneel/ juridische kolom.

De AFM heeft recent een 'Meldpunt Financiële Markten' opgericht waar consumenten telefonisch en per mail misstanden kunnen melden over aanbieders van financiële producten (als opvolger van de Toezichtslijn). Ook kunnen consumenten bij het Meldpunt terecht voor advies over klachtenprocedures, informatie over de openbare vergunningenregisters van de AFM en algemene voorlichting over het toezicht op de financiële markten. De AFM zal via een on-line reclamecampagne het Meldpunt meer onder de aandacht brengen van het Nederlandse publiek. In de antwoorden van de ministers van Financiën en Justitie op de vragen van de leden Blanksma en Joldersma (beiden CDA) van 3 april 2007, kenmerk 2060711390, maak ik ook melding van dit Meldpunt Financiële Markten.