VOC-erfgoed terug op Nederlandse bodem
Het wrak van het VOC-schip De Rooswijk lag jaren op de zeebodem. Vol met erfgoedobjecten met een verhaal. De ministers Van der Hoeven en Zalm stonden vandaag in het MuZEEum te Vlissingen oog in oog met deze stille getuigen.
Na meer dan 250 jaar keerden de erfgoedobjecten terug op Nederlandse bodem.
'Brieven uit Deal van eergisteren melden dat men - te oordelen uit het lossen van verscheidene stukken canon die men 's avonds tevoren aan land had gehoord - seer vreesde voor groote ongelukken op het Goodwin Sand.
Dat men des anderen daags enige stukken hout op het water had sien swemmen. En onder anderen een kist had opgenomen, behelsende verscheidenen brieven. Waardoor het blijkt dat een uytgaand Hollands Oostindisch schip, genaamt de Croeswijk, captijn Daniel Rosiere aldaar is vergaan. En volgens de geheele equipagie verdronken.'
Het is januari 1740, een ongemeen strenge winter teistert Europa. Het VOC-schip De Rooswijk voert hoopvol vanuit Texel in convooi het Kanaal op. De dag erna wordt het barre weer het schip met bemanning en al fataal.
Het muZEEum neemt de komende tijd samen met een team van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monument (RACM), de conservering en verder onderzoek van de Rooswijkobjecten ter hand. Daarna zullen de objecten hun weg naar de musea vinden, zodat het Nederlandse publiek deze tekens uit het verleden zelf kan gaan bekijken.
De Staat der Nederlanden is de huidige rechtsopvolger van de Verenigde Oost-Indische Compagnie.
Voor wat betreft het privaatrechterlijk beheer vertegenwoordigt Domeinen de Staat als eigenaar.
Bij onderwaterarcheologie in den vreemde werken drie ministeries samen om het erfgoed voor toekomstige generaties te bewaren: Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Financiën en Buitenlandse Zaken.