Antwoorden op kamervragen over het Taxonomie Project

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 AE 's-GRAVENHAGE

Uw brief (Kenmerk) 07-Fin-B-01

Ons kenmerk: IPAL 2007-00021 M

Geachte voorzitter,

Hierbij stuur ik u, mede namens de minister van Justitie, de antwoorden op de vragen van de vaste commissie voor Financiën over het Nederlandse Taxonomie naar aanleiding van de berichtgeving in het Financieel Dagblad van 27 december 2006.

Hoogachtend,

De Minister van Financiën,

G. Zalm

Antwoorden op kamervragen van de vaste commissie voor Financiën

Nr. 07-Fin-B-01

Vraag 1

Zijn de bewindslieden op de hoogte van de berichtgeving, uit het Financieel Dagblad van 27 december jl., over de ernstige vertraging van het door de Ministeries van Justitie en Financiën ingestelde Nederlandse Taxonomie Project; de nieuwe financiële rapportagetaal van het bedrijfsleven naar overheid (XBRL)?

Antwoord:

Ja.

Vraag 2.

Erkennen de bewindslieden dat door deze vertraging de beoogde lastenverlichting van 350 miljoen euro voor bedrijven niet wordt gerealiseerd?

Vraag 3.

Zijn de bewindslieden bereid om te bewerkstelligen dat de Kamers van Koophandel, het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Belastingdienst het Nederlandse Taxonomie Project (XBRL) uiterlijk dit jaar alsnog juist en volledig implementeren? Zo ja, op welke manier ? Zo nee, waarom niet?

Antwoord op vraag 2 en 3:

Het artikel wekt de indruk dat de overheid per 1 januari 2007 een soort ‘ XBRL Big Bang’ voor ogen stond waarbij Kamers van Koophandel (KvK), Belastingdienst, CBS én markt per direct en voor alle informatiestromen gereed zouden zijn. Het Nederlandse Taxonomie Project (NTP) heeft echter als primair doel om het vanaf die datum mogelijk te maken met behulp van de Nederlandse XBRL-taxonomie, jaarrekeningen in XBRL-formaat op te stellen en bij de KvK te deponeren.

Feit is dat de KvK per 1 januari jl. in staat is jaarrekeningen in XBRL te ontvangen en dat er ook al deponeringen in XBRL plaatsvinden. Daarnaast maakt de huidige taxonomie het al mogelijk om winstaangiftes (zowel VPb als IB-winst) en bepaalde statistiekopgaven in XBRL op te maken. De Belastingdienst is gereed voor de ontvangst van die aangiftes over 2006. Het CBS is in de laatste testfase. Zodra de eerste statistiekformulieren dit jaar worden uitgestuurd, zullen de systemen van CBS volledig gereed zijn voor ontvangst van de gegevens in XBRL-formaat.

Van vertraging in het NTP is dan ook geen sprake en er zijn aan overheidszijde geen belemmeringen om de geraamde AL-reductie van euro350 mln., die overigens alleen betrekking heeft op het jaarrekeningrecht, dit jaar te realiseren. De administratieve lastenverlichting die het gebruik van de taxonomie en de infrastructuur in het fiscale en statistiekdomein kan opleveren is nog niet becijferd. Verwacht mag worden dat de genoemde besparing dus nog verder oploopt.

Het is nu ook aan marktpartijen (met name intermediairs en softwareleveranciers) om hun dienstverlening en producten zodanig in te richten dat ondernemers maximaal kunnen profiteren van de voordelen van rapporteren in XBRL. Inmiddels hebben zich circa 80 marktpartijen gecommitteerd aan deze bijdrage in de lastenverlichting door aansluiting bij het op 9 juni 2006 gesloten convenant van samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven voor gebruik van de Nederlandse XBRL-taxonomie (zie Kamerstukken II 2005/06, 29 515, nr. 149). Een flink aantal heeft de taxonomie al daadwerkelijk geïmplementeerd in diensten en producten. Met het oog daarop hebben 456.000 vennootschappen in december 2006 een brief en brochure van de deelnemende overheidspartijen (de Ministeries van Justitie en van Financiën, de Belastingdienst, de Kamers van Koophandel en het CBS) ontvangen over de mogelijkheden die rapporteren met XBRL biedt, zodat zij zich tot hun intermediair of softwareleverancier kunnen wenden voor meer informatie over de voordelen die dat voor hen oplevert.

In 2007 zullen het NTP, Belastingdienst en CBS verder werken aan uitbreiding van de taxonomie, zodat deze ook geschikt wordt voor samenstelling van andere belastingaangiftes (oa. IB-niet-winst, loonbelasting, omzetbelasting) en statistieken. Op deze wijze wordt een stabiele ontwikkeling gerealiseerd en is het mogelijk de processen in de back office van deze organisaties zonder problemen aan te passen aan een nieuwe manier van werken.

Naar verwachting zullen in 2008 alle fiscale rapportages in XBRL kunnen worden aangeleverd. Het CBS zal de XBRL-aanlevermogelijkheden voor ondernemers uitbreiden waar het data uit de financiële administratie betreft. Voorts worden in 2007 het beheer van de taxonomie en de infrastructuur voor gegevensuitwisseling verder ingericht, om de lastenverlichting structureel te kunnen garanderen.