Heemskerk: 'Cruciale fase WTO-onderhandelingen'

'De WTO-onderhandelingen naderen een cruciale fase. Het wordt een dubbeltje op zijn kant', aldus staatssecretaris Heemskerk.

Er is sinds donderdag weinig voortgang geboekt volgens directeur-generaal van de WTO Pascal Lamy. De onderhandelingen concentreerden zich donderdagavond in G7 verband (China, India, Japan, Brazilie, Australië, de VS en de EU) op afbouw van de landbouwsteun en een betere toegang voor industrieproducten. Hierover werd donderdagavond geen akkoord bereikt. De onderhandelingen verliepen stroef en landen moeten volgens Lamy nu met substantiële biedingen komen.

Doorbraak

De zeven grote handelsblokken zijn net weer begonnen te onderhandelen. De komende uren is het er volgens Lamy 'er op of er onder'. Na de gesprekken in G7 verband is er vrijdagavond weer in breder verband met zo'n 30 vertegenwoordigers van groepen landen gesproken in de zogenaamde Green Room. Door met zeven partijen te onderhandelen probeert Lamy eerst met de belangrijkste spelers tot een doorbraak te komen, waarna hij het proces breder trekt naar een grotere groep landen om zo uiteindelijk te komen tot een acceptabel akkoord voor alle 153 WTO-landen.

Cotton Four

'De onderhandelingen bij de WTO, zoals die op dit moment plaatsvinden, zijn zo georganiseerd dat iedereen zijn stem kan laten horen. Iedereen komt aan bod', aldus Heemskerk. Zo zijn er opkomende ontwikkelingslanden die bij de G7 aan de onderhandelingstafel zitten (Brazilië en India). Anderen weten zich bijvoorbeeld in de Green Room vertegenwoordigd in verschillende verbanden, zoals de Afrika groep, de groep van Minst Ontwikkelde Landen, de ACP-groep en bijvoorbeeld de Cotton Four. Volgens Heemskerk is het de kracht van Pascal Lamy dat hij op deze manier iedereen weet te betrekken bij het proces en niemand buiten spel staat. Uiteindelijk geldt bij de WTO ook 'one mane, one vote'. Alle leden moeten dus uiteindelijk instemmen met een slotakkoord.

Pascal Lamy zei vrijdagochtend bij de vergadering met alle WTO-leden dat als er de komende 24 uur geen voortgang wordt geboekt er wel eens geen akkoord zou kunnen komen. 'Dat is de harde realiteit', aldus Lamy. Hij deed een beroep op alle landen om hun verantwoordelijkheid te nemen. 'De buitenwereld zal het niet begrijpen als het nu niet lukt. Dit is een historisch moment.'

Meer informatie:
Voor journalisten: Edwin van Scherrenburg, 06-15028924, e.v.vanscherrenburg@minez.nl