Heemskerk: 'Doorbraak katoen impuls voor West-Afrika'

'Een doorbraak op katoen bij de lopende WTO-onderhandelingen in Genève kan West-Afrika een belangrijke economische impuls geven', aldus staatssecretaris Heemskerk.

Heemskerk sprak en marge van de WTO-onderhandelingen met vertegenwoordigers van de zogenaamde 'Cotton Four', de vier grote katoenproducenten in Afrika, te weten Benin, Burkina Faso, Chad en Mali. Voor de meeste van deze landen maakt de katoenproductie een zeer groot deel uit van hun economie. Zo komt 60 procent van de export inkomsten van Burkina Faso uit de export van katoen. Daarnaast is de katoensector in de meeste van deze landen een belangrijke trekker bij de modernisering van de landbouw.

Op dit moment ondervinden de vier landen grote hinder van de steun die Europa en met name Amerika geven aan hun katoenboeren. Door steun aan Griekse, Spaanse en vooral Amerikaanse boeren kunnen de vier West-Afrikaanse landen moeilijk concurreren op de wereldmarkt. Nederland heeft zich altijd hard gemaakt voor het uitfaseren van deze steun.

Om de West-Afrikaanse landen te ondersteunen in de onderhandelingen bij de WTO steunt Nederland de 'Cotton Four' (C4) met subsidie. Hierdoor kunnen zij bijvoorbeeld hun kennis van WTO-recht versterken en komt de C4 als collectief sterker te staan in de onderhandelingen met de Westerse landen.

Zuid-Afrika

Voor de Afrikaanse landen is bij de lopende onderhandelingen momenteel met name een gebaar van de Amerikanen van belang. Zij zijn op dit moment aan zet om met een bod te komen om de riante steun aan enkele duizenden katoenboeren verder af te bouwen. In 2001 verloren de Afrikanen 302 miljoen dollar als gevolg van deze Amerikaanse subsidies. Naast de C4 sprak Heemskerk op zijn derde dag bij de WTO ook met zijn Zuid-Afrikaanse counterpart. Afgesproken is om na de verkiezingen in Zuid-Afrika met een economische missie samen met Minister Koenders naar Zuid-Afrika af te reizen.

Meer informatie:

Voor journalisten: Edwin van Scherrenburg, 06-15028924, e.v.vanscherrenburg@minez.nl <mailto:e.v.vanscherrenburg@minez.nl>