Antwoorden op kamervragen van Kamerlid Leijten (SP) over klantenstops thuiszorg

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-K-U-2861731

22 juli 2008

Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op de vragen van het Kamerlid Leijten (SP) over klantenstops thuiszorg (2070824100).

Vraag 1
Wat is uw reactie op de uitspraken van de zorgkoepels Actiz en Branchebelang Thuiszorg Nederland, dat steeds meer thuiszorginstellingen uit geldgebrek geen nieuwe cliënten kunnen aannemen? 1)

Antwoord 1
Het zorgkantoor is verantwoordelijk voor de zorgleverantie in de regio aan cliënten met een AWBZ-indicatie. Om in deze taak te voorzien worden contracten afgesloten met zorgaanbieders, die in de regio deze benodigde zorg kunnen leveren. In het verleden heeft een aantal zorgaanbieders zorg geleverd boven het maximum van de productieafspraak, vanuit de verwachting dat deze overproductie alsnog zal worden vergoed na afloop van het jaar. In 2007 heeft de NZa uitdrukkelijk vooraf aangegeven dat deze overproductie niet vergoed wordt. Dit heeft als logisch gevolg dat de zorgaanbieders meer alert zijn op de grenzen van het aan hen toegewezen budget. Hierdoor krijgen ook andere zorgaanbieders meer ruimte om de met hen gecontracteerde zorg te kunnen leveren.

Vraag 2
Deelt u de stelling dat zorgbehoevenden daardoor meer moeite hebben een thuiszorgaanbieder te vinden voor huishoudelijke hulp, voor verpleging of voor persoonlijke verzorging? Zo ja, wat gaat u ondernemen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2
De zorgbehoevenden kunnen zich wenden tot het zorgkantoor, die hen op de hoogte brengt van het actuele zorgaanbod. Ook via internet zal dit zorgaanbod per regio beschikbaar zijn. Hierover heb ik begin dit jaar afspraken gemaakt met zorgverzekeraars Nederland (ZN). Indien de AWBZ-cliënt gebruik maakt van de service van het zorgkantoor hoeft het niet meer moeite te kosten om een thuiszorgaanbieder te vinden.

Vraag 3
Deelt u de mening van de directeur van BTN dat het een probleem is dat er steeds meer zorg moet worden geleverd voor minder geld? Zo ja, wat gaat u hieraan doen? Zo neen, bent u van mening dat de budgetten voldoende zijn en zo ja, hoe vangen we extra vraag op terwijl er budgetfinanciering is?

Antwoord 3
Het is onjuist dat er steeds meer zorg moet worden geleverd voor minder geld. Jaarlijks wordt het AWBZ-budget opgehoogd met de zogenaamde groeiruimte om de extra vraag te kunnen opvangen. Er is dus geen sprake van gelijkblijvende budgetten. In de komende jaren (tot en met 2011) zullen de uitgaven van de AWBZ met ruim euro 2 mld. toenemen.

Vraag 4
Bent u bereid er bij zorgkantoren op aan te dringen dat zij een zorgplicht hebben, en dus verplicht zijn mensen door te verwijzen naar andere instellingen die nog geen klantenstop hebben? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 4
Periodiek heb ik overleg met Zorgverzekeraars Nederland waarbij ook de zorgplicht aan de orde komt. Zoals ik in het antwoord op vraag 2 heb aangegeven, heb ik begin dit jaar met ZN gesproken over de dienstverlening aan cliënten. Ook schriftelijk heeft ZN aangegeven dat (door)verwijzing van cliënten naar zorgaanbieders een belangrijk onderdeel is van het takenpakket van zorgkantoren (ZN 2008/0002; 18-2-2008). Over deze inzet van zorgkantoren heb ik uw Kamer op 22 april 2008 (DLZ/SFI/2842469) geïnformeerd.

1) Spits, 25 juni 2008