Stand van zaken vervreemding aandelen Schiphol
Minister Zalm geeft in een brief aan de Kamer aan dat het bijna onvermijdelijk is dat hij een negatief besluit van Amsterdam inzake de deelprivatisering van Schiphol voor vernietiging zal voordragen. Mocht Amsterdam tegen die vernietiging in het geweer komen, dan zal de afloop van die procedure worden afgewacht voordat verdere onomkeerbare stappen in het verkoopproces worden genomen.
Tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer over de brief gaf minister Zalm aan dat hij vernietiging de meest zuivere methode vindt om te reageren op een eventueel besluit van de gemeente Amsterdam om de deelprivatisering van Schiphol te blokkeren. Er is geen sprake van een regulier conflict tussen aandeelhouders, zoals dat bijvoorbeeld zou kunnen optreden over beloningsbeleid of iets dergelijks. Het gaat om een politiek-bestuurlijk conflict. Er ligt door Tweede en Eerste Kamer goedgekeurde wetgeving die de vervreemding van een minderheid van de aandelen aan private aandeelhouders mogelijk maakt en Amsterdam maakt dat onmogelijk, aldus de minister. Dit soort situaties kan ook optreden bij andere wetgeving en daarom is het verkrijgen van jurisprudentie hierover van belang. " Als ik niets doe, is dat een belangrijk precedent voor andere wetgeving".
De minister gaf verder aan dat dit kabinet, zodra Amsterdam besluit zich tegen vernietiging te verzetten, de betreffende gerechtelijke procedure zal afwachten. Dit betekent tot zijn teleurstelling, zo gaf Zalm aan, dat hij de verkoop van aandelen en dus de afronding van een 10-jarige discussie als missionair minister van dit kabinet niet meer zal meemaken. Op de vraag wat hij in 'demissionaire status' zal doen, gaf hij aan dat hij dan natuurlijk rekening houdt met de politieke constellatie op dat moment.