Herziening EKV-stelsel

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA 'S-GRAVENHAGE

Datum

Uw brief (Kenmerk)

Ons kenmerk

BFB 2007- 1702M

Onderwerp

Herziening EKV-stelsel

Geachte voorzitter,

Met deze brief informeer ik u, mede namens de staatssecretaris van Economische Zaken, over mijn voornemen de Exportkredietverzekeringfaciliteit (EKV) te herstructureren.

Op dit moment wordt in goede samenwerking met De Nederlandsche Bank (DNB) en Atradius Dutch State Business N.V. (Atradius DSB) gewerkt aan de transformatie van het huidige herverzekeringsstelsel naar een stelsel waarbij door Atradius DSB staatspolissen worden uitgegeven in naam en voor rekening van de Staat. Dit is een stelsel dat ook in andere landen gebruikelijk is. Om te zorgen dat dit stelsel optimaal kan functioneren, worden de overlegstructuren vereenvoudigd en wordt - waar aanwezig - de overlap van taken van de betrokken partijen opgeheven. In het kader van deze stelselherziening zal DNB haar taken ten behoeve van de verzekering van exportkredieten en investeringsgaranties beë indigen.

Staatspolissen

In het huidige herverzekeringsstelsel verzekert Atradius DSB transacties van exporteurs en neemt de Staat deze risico’s vervolgens in herverzekering. Het is de bedoeling dat in het nieuwe stelsel Atradius DSB namens en voor rekening van de Staat verzekeringspolissen zal gaan uitgeven om transacties van exporteurs te verzekeren (“staatspolissen”). Hiermee wordt de bestaande situatie, waarin uiteindelijk de Staat reeds het volledige risico in verzekering neemt, geformaliseerd. Doordat de polissen en vorderingen in dit systeem ook (daadwerkelijk) eigendom zijn van de Staat, kunnen de publieke belangen beter worden geborgd.

Stroomlijning van de EKV structuur

Historisch zijn vier partijen actief binnen het huidige speelveld van de EKV; het ministerie van Financiën, het ministerie van Economische Zaken, DNB en Atradius DSB. Deze structuur waarborgt expertise en een afgewogen besluitvormingsproces maar vergt ook intensieve afstemming en overleg en vertoont daarbij een overlap van taken. De wijziging van het EKV-stelsel leidt tot beëindiging van de EKV-taken van DNB en enige intensivering van de taken van het ministerie van Financiën en Atradius DSB. Door de EKV-processen en

-organisatie te stroomlijnen kunnen de taken efficiënter worden uitgevoerd en kan tot 15% op de uitvoeringskosten worden bespaard. Uit hoofde van internationale afspraken dient de EKV kostendekkend te zijn. De uitvoeringskosten maken deel uit van de berekening van de kostendekkendheid. Daarom zal worden onderzocht of de te verwachten netto besparingen kunnen terugvloeien naar de eindgebruikers van de faciliteit, zoals exporteurs. Dit is in lijn met het kabinetsbeleid dat streeft te komen tot een efficiëntere overheid.

De afgelopen 85 jaar heeft DNB een belangrijke rol gespeeld in het effectief en efficiënt laten functioneren van het EKV stelsel. De kerntaken van DNB liggen op het gebied van risicomanagement en de informatievoorziening ten behoeve van het risicomanagement. Daarnaast speelt DNB een rol in het acceptatie-, schade- en incassoproces, alsmede in het internationale overleg. DNB levert verder de voorzitter van de Rijkscommissie voor export-, import- en investeringsgaranties. Ik ben DNB zeer erkentelijk voor de uitstekende wijze waarop zij deze taken steeds heeft vervuld. In de nieuwe opzet van het EKV-circuit zullen deze taken en verantwoordelijkheden bij de Staat en Atradius worden geborgd. In nauwe samenwerking met DNB wordt de overdracht van de taken zo optimaal mogelijk vormgegeven.

Aanpassing Kaderwet

Om deze stelselwijziging mogelijk te maken is thans een wijziging van de Kaderwet financiële verstrekkingen Financiën in voorbereiding.

Hoogachtend,

de minister van Financiën,

Wouter Bos