Financial Markets Office geopend

Voor de financiële sector is een Financial Markets Office geopend. Het Financial Markets Office biedt binnenlandse en buitenlandse financiële marktpartijen één aanspreekpunt.

Het Financial Markets Office is een gezamenlijk initiatief van de ministeries van Financiën, Economische Zaken, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Justitie, en van de Belastingdienst, De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dit zei minister Bos bij de overhandiging van het rapport ' Towards a strong, open and competitive financial centre' door Arthur Docters van Leeuwen. Docters van Leeuwen is voorzitter van het onlangs opgerichte Holland Financial Centre.

Innovation Room

Daarnaast heeft Nederland sinds kort een Innovation Room (kraamkamer), voor financiële marktpartijen met vragen aan de overheid rond hun innovatieve financiële producten of diensten. De Innovation Room ligt in het verlengde van het ene loket, zo zei minister Bos. Net als de Financial Markets Office is het een gemeenschappelijk initiatief van ministeries en toezichthouders. Marktpartijen kunnen zich tot de Innovation Room wenden als zij voor nieuwe, innovatieve producten en diensten willen weten wat ze kunnen verwachten wat betreft regelgeving en toezicht. Verder kunnen zij bij de Innovation Room terecht met vragen over de aanpassing van de regelgeving voor deze innovatieve producten en diensten. Uiterlijk na drie weken komt er een antwoord, dat op zijn minst inzicht verschaft over de vervolgstappen die moeten worden genomen en de tijd die dat zal kosten.

Duisenberg School of Finance

Verder sprak minister Bos zijn steun uit voor de Duisenberg School of Finance. De ambitie van deze school is om een top academisch centrum voor kwalitatief hoge research en onderwijs op het gebied van financiële markten op te richten. De Duisenberg School of Finance richt zich op een positie tussen de top Europese scholen als INSEAD en London Business School, maar dan met een meer financiële oriëntatie. De school zal nauw samen werken met de bedrijfstak financiële dienstverlening en met financiële instituten. Het zal met private middelen worden gefinancierd. Het onderwijs richt zich op een master-opleiding, onderzoek en op post-academisch onderwijs. Onderzoek richt zowel op de theorievorming, als op toegepast beleidsonderzoek. Er zijn gesprekken gaande om de Duisenberg School op te laten richten door het Tinbergen Instituut, de onderzoekschool van de Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit en de Erasmusuniversiteit.