Europese Commissie maakt werk van administratieve lastenreductie

In navolging van Nederland is ook de Europese Commissie gestart met een actieplan om de administratieve lasten voor bedrijven te verminderen. Doelstelling is om in 2012 de lasten met een kwart te verminderen. Die komen bovenop de 4 miljard lasten die de Nederlandse regering tussen 2003 en 2007 vermindert.

Nederland startte in 2002 met een programma ter verlaging van administratieve lasten. Daarbij gaat het om de lasten die voortvloeien uit informatieverplichtingen die de overheid oplegt aan bedrijven. Uit een telling die toen is gemaakt, bleek dat deze lasten jaarlijks 16,3 miljard bedroegen. Aan het einde van 2007 zal hier 4 miljard vanaf zijn gehaald. Eind 2006 stond de teller al op 2,7 mrd. Al snel werd geconstateerd dat veel administratieve lasten een Europese oorsprong hebben en dat, om verdere reducties te bereiken, er dus ook op Europees vlak iets moest gebeuren. Met name tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de EU (tweede helft 2004) is daarom aangedrongen op een Europese aanpak. Stuitte dit aanvankelijk nog op scepsis bij Europese beleidsmakers, inmiddels heeft men ook in Brussel ingezien dat er veel te winnen valt op dit terrein.
Op 24 januari heeft de Commissie haar plannen gepresenteerd. Daarbij heeft zij de Nederlandse meetmethode overgenomen. Destijds is door Nederland besloten te gaan meten in geld, omdat hiermee de urgentie van de zaak beter bepleit kan worden en na afloop ook beter kan worden beoordeeld of de doelstellingen zijn gehaald. Naast reductievoorstellen voor de langere termijn op het gebied van zaken als statistiek, landbouw, vervoer, aanbestedingen en dergelijke, stelt de Commissie 10 concrete reductiemaatregelen op korte termijn voor die de lasten met 1,3 miljard verlichten. Daarbij gaat het vooral om statistiekverplichtingen en administratieve lasten voor (kleine) boeren en schippers. Voor de langere termijn is becijferd dat een reductie van lasten met een kwart de welvaart kan verhogen met niet minder dan 150 miljard.