Zalm geeft ‘verklaring van geen bezwaar’ voor fusie Euronext-NYSE

Vandaag heeft minister Zalm verklaringen van geen bezwaar en beurserkenningen verleend ten behoeve van de op handen zijnde fusie tussen NYSE en Euronext. NYSE en Euronext hebben aangegeven over te willen gaan tot de afronding van het fusieproces.

Zoals eerder bekend is gemaakt, worden in de afgegeven documenten voorwaarden gesteld aan de fusie. Zo mogen er geen Amerikaanse regels van kracht worden op de Amsterdamse beurs en dient de lokale verantwoordelijkheid van de Amsterdamse beurs ook in de toekomst te worden gewaarborgd.

Daarnaast is opgenomen dat, indien een of meerdere voorwaarden worden overtreden, er sancties kunnen worden opgelegd. Deze sancties zijn opgenomen in de zogenoemde 'escalatieladder'. Die voorziet in de mogelijkheid tot het geven van aanwijzingen, het opleggen van boetes en dwangsommen, en in het geval van spillover van Amerikaanse regels, voorziet het in de mogelijkheid voor de Minister van Financiën in het activeren van een zogenoemde stichting. De stichting zal dan, ter voorkoming van de spillover, de formele zeggenschap overnemen van de Amsterdamse effectenmarkten door middel van het overnemen van de aandelen van Euronext NV of die van Euronext Amsterdam NV.
Voordat de minister besluit de stichting te activeren zal hij zijn Europese collega's, de toezichthouders en de besturen van NYSE, Euronext en de stichting raadplegen.