Reactie staatssecretaris De Jager op bevindingen commissie Lundqvist

Staatssecretaris De Jager kan zich vinden in de conclusies die de Commissie Lundqvist trekt naar aanleiding van zijn functioneren als ondernemer.

Sinds het aantreden van staatssecretaris De Jager is in de media enkele malen bericht over zijn verleden als ondernemer. Om goed te functioneren als staatssecretaris, vond De Jager het belangrijk om volledige openheid over zijn werk als ondernemer te bieden. Daarom heeft hij een onafhankelijk onderzoek laten instellen, dat werd geleid door de heer Lundqvist. De naar hem vernoemde commissie heeft haar bevindingen gepresenteerd in een rapport.

De Jager omarmt de conclusies in het rapport. De commissie is tot het oordeel gekomen dat ten aanzien van gedrag en beleid van de heer De Jager niet kan worden gesproken van verwijtbaar gedrag en handelen. Wel constateert de commissie onvolkomenheden en kinderziektes in het gevoerde administratieve beleid en in de arbeidsovereenkomsten. Staatssecretaris De Jager: "Dit had anders gemoeten. Met de kennis van nu, had ik destijds anders gehandeld." Voor staatssecretaris De Jager is het belangrijk, dat uit het rapport naar voren komt dat hij een goed werkgever is geweest en altijd integer heeft geopereerd. Voor hem staat voorop dat hij altijd naar eer en geweten heeft gehandeld.

Met de kennis uit het rapport concludeert de staatssecretaris dat hij de formateur niet onjuist of onvolledig heeft geïnformeerd over zijn verleden als ondernemer. Het rapport is toegezonden aan de Tweede Kamer.