PPS-kennispool houdt themadag voor Rijkswaterstaat

Om eigen medewerkers en andere geïnteresseerden beter bekend te maken met PPS, organiseerde de PPS-kennispool van Rijkswaterstaat donderdag 15 maart de themadag ‘PPS werkt!’. Ruim 200 deelnemers wisten de weg naar het Museum voor Communicatie in Den Haag te vinden. Conclusie: Rijkswaterstaat investeert in PPS.

Rijkswaterstaat verandert in hoog tempo. Het tot op bout- en moerniveau opstellen van contracten is passé. Volgens de huidige werkwijze krijgt de markt in DBFM-contracten maximale vrijheid en is Rijkswaterstaat regisseur op afstand.

PPS wint binnen Rijkswaterstaat steeds meer terrein, maar makkelijk gaat dat niet. Scheidend secretaris-generaal van Verkeer en Waterstaat Geert van Maanen: "PPS is ingewikkeld als je kijkt naar contractbeheer en risicomanagement. Dat vraagt om nieuwe competenties en kennis op hoog niveau binnen de organisatie."

Uitgedaagd

Het opleiden van eigen mensen en het aantrekken van voldoende gekwalificeerd personeel, vooral op juridisch en financieel gebied, is volgens Van Maanen voor Rijkswaterstaat dan ook de uitdaging voor de toekomst. Daarbij helpt de onlangs opgerichte PPS-kennispool, die PPS moet verspreiden en verankeren binnen Rijkswaterstaat. Jan van Schoonhoven, hoofd van deze pool: " We willen via een olievlekeffect de hele organisatie mee krijgen." Rijkswaterstaatdirecteur-generaal Bert Keijts: "Ik verwacht dat we dat binnen vier tot vijf jaar voor elkaar krijgen en heb daar vertrouwen in."

Voordelen

De voordelen van PPS zijn evident, weet Keijts. "Met PPS maak je gebruik van de innovativiteit van de markt. Daardoor krijgt je een beter product, voor hetzelfde geld." "We worden uitgedaagd", bevestigt Karin van Willigen, directeur Bouweconomie van Bouwend Nederland. André Betting, directeur directie Financieringen van het Ministerie van Financiën: "Je kunt projecten beter controleren en zo maak je de kosten transparanter voor de Tweede Kamer en de buitenwereld."

Kennis

Rijkswaterstaat kan inmiddels de eerste PPS-projecten evalueren. Maar daarmee is de organisatie er nog niet. Marktpartijen, Rijkswaterstaat én aanwezigen benadrukten het belang van voldoende PPS-projecten op de markt om de kennis die er is - bij markt en overheid - op peil te houden en uit te bouwen. Keijts haakte daar meteen op in: "Het budget voor aanleg, beheer en onderhoud van Rijkswaterstaatprojecten is voor de komende vier jaar verdubbeld, terwijl ons personeelsbestand met vijf procent krimpt. Dat betekent dat we veel meer PPS-projecten gaan aanbesteden, anders redden we het gewoon niet."
Zoveel is duidelijk na afloop van de dag: Rijkswaterstaat en de bouwsector kunnen niet meer om PPS heen.