Nederlandse Staat rondt onderzoek naar afdekking landenrisico’s af

Het ministerie van Financiën heeft onderzocht of een gedeelte van het landenrisico, dat de Nederlandse Staat heeft op Indonesië, kan worden afgedekt in de markt. Dit landenrisico is gerelateerd aan de exportkredietverzekeringsfaciliteit van de Nederlandse Staat. Het onderzoek heeft zich onder meer gericht op de status van de leningen die zijn gedekt door de export credit agencies (ECA-leningen) en op de rol van de Club van Parijs.

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat het voor de Nederlandse Staat aantrekkelijk kan zijn om deze landenrisico's af te dekken in de markt. Daarom heeft het ministerie van Financiën de intentie om een gedeelte van dit landenrisico af te dekken door credit default swaps (CDS's). Het doel hiervan is om meer ruimte onder het landenplafond voor Indonesië te creëren en daarmee verdere export te kunnen faciliteren.

In eerste instantie zal het gaan om een pilot-transactie. Deze transactie zal mede bepalen of het instrument in de toekomst vaker ingezet zal worden.