Najaarsnota 2007

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Ons kenmerk: BZ07-651

1. Hoofdlijnen

De Najaarsnota presenteert de uitvoeringsmutaties in het lopende begrotingsjaar, en is de laatste uitvoeringsnota van het jaar. Gelijktijdig met de Najaars­nota wor­den de hiermee samenhangende suppletoire begrotingswetten aan de Staten-Generaal aangeboden.

Het EMU-saldo 2007 komt naar huidige inzichten uit op een tekort van 0,2% BBP. Dat is 0,2%-punt beter dan ten tijde van Prinsjesdag werd verwacht. De ver ­be­tering wordt ver­oorzaakt door een meevaller bij de gasbaten en bij de belasting- en premie­ontvangsten. Tevens verbetert het saldo door onderuit­ putting op diverse begrotingen, vooral bij het Infrastructuurfonds en het Fonds Econo­mische Struc­tuurversterking (FES ).

In deze nota wordt achtereenvolgens ingegaan op de ontwikkeling van de uit­ gaven (paragraaf 2), de ontwikkeling van de inkomsten (paragraaf 3) en de gevolgen voor het EMU-saldo en de EMU-schuld (paragraaf 4).

2. Het uitgavenbeeld

De uitgaven vertonen een onderschrijding van 0,4 miljard euro ten opzichte van het kader. Ten opzichte van de Miljoenennota 2008 blijven de zorguitgaven vrij­wel ongewijzigd (geen nieuwe uitvoeringsinformatie beschikbaar), terwijl de uit­gaven onder het kader RBG-eng een onderschrijding van 0,6 miljard euro en de SZA-uitgaven een overschrijding van 0,2 miljard euro laten zien.

1: Departementen mogen hun onderuitputting, tot een maximum van 1% van hun begrotings­uit­ga­ven, meenemen naar het volgende jaar. Deze zogenoemde ‘eindejaarsmarge’ wordt in het voorjaar uitge­keerd. In het uitgaven­kader wordt verondersteld dat in het lopende jaar evenveel onderuitputting optreedt als er aan eindejaars­marge is uitgekeerd. Deze onderuitputting wordt taakstellend inge­boekt en staat bekend als ‘in=uittaak­ stelling’. Deze taakstelling moet gedurende het jaar worden ingevuld met optredende onder­uitputting. Als de taakstelling niet wordt gerealiseerd, treedt een tegenvaller op voor het uitgaven­kader.
2: De meevaller bij de aardgasbatenraming betreft 350 miljoen euro op transactiebasis en 450 mln op kasbasis. Het EMU-saldo wordt berekend op transactiebasis.
3: De verkoop van een staatsdeelneming is een financiële transactie. Financiële transacties tellen niet mee bij de berekening van het EMU-saldo. Bij de verkoop van Connexxion heeft een super­dividend­uitkering plaatsgevonden, die conform de begrotingsregels wel relevant is voor het kader RBG-eng (ook superdividend wordt gezien als financiële transactie).