Montenegro lid van Nederlandse kiesgroep

Montenegro, dat onlangs lid is geworden van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank, is op woensdag 7 maart toegetreden tot de Nederlandse kiesgroep. Daarmee is Montenegro het dertiende land in de kiesgroep.

Binnen IMF en Wereldbank wordt het dagelijks bestuur gevormd door de Raad van Bewindvoerders (Executive Board). Hierin zijn alle landen vertegenwoordigd die lid zijn. Sommige landen hebben een zelfstandige stoel, andere landen maken deel uit van een kiesgroep en hebben samen een stoel. De Nederlandse kiesgroep telt nu dertien landen. Twee Nederlandse bewindvoerders, Jeroen Kremers bij het IMF en Herman Wijffels bij de Wereldbank, vertegenwoordigen deze dertien landen in de Raad van Bewindvoerders.

Naast Montenegro en Nederland maken de volgende landen deel uit van de Nederlandse kiesgroep: Armenië, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Georgië, Israël, Kroatië, Macedonië, Moldavië, Oekraïne, Roemenië.

De Nederlandse kiesgroep is een gemengde kiesgroep waarin zowel landen zitten die lenen van het IMF en de Wereldbank als landen die afdragen aan deze instellingen. Door deze samenstelling van de kiesgroep is de stellingname van de Nederlandse kiesgroep vaak een evenwichtige afweging van de belangen van debiteuren en crediteuren van het Fonds en de Bank. Dit kan helpen om de verschillen te overbruggen en de multilaterale samenhang te bevorderen. Nederland is daarom een groot voorstander van gemengde kiesgroepen.

Het stemgewicht van de Nederlandse kiesgroep (een kleine 5 procent bij het IMF en bij de Wereldbank variërend van 3,5 tot 5,5 procent) is vergelijkbaar met dat van het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

De gouverneurs van de kiesgroeplanden (veelal de ministers van Financiën en centrale-bankpresidenten van de kiesgroeplanden) hebben unaniem ingestemd met de toetreding van Montenegro tot de Nederlandse kiesgroep.