Leeswijzer beantwoording Kamervragen Kroondomein Het Loo

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA ‘S-GRAVENHAGE

Ons kenmerk: BJZ 2007-00710

Geachte voorzitter,

De Kamerleden Van Velzen (SP), Thieme en Ouwehand (PvdD) hebben vragen gesteld met betrekking tot het faunabeheer op Kroondomein Het Loo en de financiering van Kroondomein Het Loo en het Koninklijk Jachtdepartement.1 Deze vragen heb ik met mijn brief van 19 november jongstleden beantwoord. In aanvulling daarop, doe ik u hierbij een leeswijzer toekomen, waarin per vraag wordt verwezen naar de vindplaats van het antwoord in eerdergenoemde brief.

Hoogachtend,

de staatssecretaris van Financiën,

mr. drs. J.C. de Jager

Vragen van het lid Thieme (PvdD) aan de ministers voor Wonen, Wijken en Integratie, van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de minister-president, minister van Algemene Zaken over de bijdrage van de staat aan het Koninklijk Jachtdepartement. (Ingezonden 3 oktober 2007)

1

Kunt u verdere inzage geven in de financiering van het Koninklijk Jachtdepartement, de betaalde bedragen aan het Koninklijk Jachtdepartement over de afgelopen vijf jaar, welke ministers hier aan hebben bijgedragen en op welke wijze zij de inkomsten voor deze uitgaven hebben gegenereerd?

Zie de inleiding en paragraaf 2.3 van de brief.

2

Kunt u gespecificeerd inzicht geven in de bedragen welke in de afgelopen vijf jaar gedeclareerd zijn door het Koninklijk Jachtdepartement bij de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en bij andere ministers?

In paragraaf 2.3 van de brief wordt inzicht verschaft in de bijdragen van de staat aan het Koninklijk Jachtdepartement in het jaar 2006.

3

Kunt u de Kamer tevens de onderliggende stukken, facturen en begrotingsposten, inclusief accountantsverklaringen toezenden? Zo neen, waarom niet en in hoeverre verhoudt zich dit tot de Wet Openbaarheid van Bestuur?

Zie de inleiding van de brief.

4

Kunt u aangeven welke departementen een bijdrage leveren aan kosten gemaakt voor of door het Koninklijk Huis, zoals recent bekend werd dat de minister van Defensie in het onderhoud van de Groene Draeck voorziet en de ministers van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in de kosten van het Koninklijk Jachtdepartement?

De kosten van de departementen die een relatie hebben met het Koninklijk Huis zijn opgenomen in de memorie van toelichting bij hoofdstuk 1 van de Rijksbegroting.

5

Kunt u aangeven wat u verstaat onder «functionele kosten» waar het Koninklijk Jachtdepartement betreft? Kunt u tevens aangeven welke verschillen u ziet tussen «jacht» en «faunabeheer»? Kunt u daarbij aangeven op basis van welke criteria een onderscheid wordt gemaakt tussen «jacht» en «faunabeheer», wie deze criteria heeft bepaald en wie controle uitoefent op het juist hanteren van deze criteria?

Zie de paragrafen 2.3 en 3 van de brief.

6

Kunt u aangeven waarom de kosten van het Koninklijk Jachtdepartement niet in de begroting zijn opgenomen, waarom u de mening deelt dat sprake is van «functionele kosten» en om welke functioneel kosten het dan precies gaat?

In de paragrafen 1.3 en 2.3 van de brief wordt inzicht verschaft in de bijdragen van de staat aan het Koninklijk Jachtdepartement in het jaar 2006.

7

Kunt u aangeven waarom u het rechtvaardig vindt dat Nederlandse burgers meebetalen aan de jacht van het Koninklijk Huis?

Zie paragraaf 3 van de brief.

8

Kunt u aangeven wanneer er sprake is van uitoefening van de jachthobby van leden van het Koninklijk Huis, hun genodigden of personeel en wanneer van faunabeheer? Kunt u aangeven waar dat onderscheid is vastgelegd, welke criteria worden gehanteerd en wie de vaststelling en controle daarop uitoefent? Kunt u daarbij aangeven in hoeverre de controleur onafhankelijk is?

Zie paragraaf 3 van de brief.

9

Kunt u aangeven welke zekerheidsmechanismen zijn ingebouwd om de subsidiering van hobbyjacht door leden van het Koninklijk Huis, hun genodigden en/of het personeel van het Koninklijk

Huis te voorkomen?

Zie paragraaf 3 van de brief.

10

Kunt u aangeven of in het geval van hobbyjacht door Koninklijk Huis gebruik wordt of is gemaakt van

faciliteiten, personeel, materieel en infrastructuur, welke is bekostigd uit de overheidsbijdrage aan het

Koninklijk Jachtdepartement? Zo ja, wordt hiervoor dan een vergoeding betaald en is deze marktconform? Zo neen, hoe is dit bepaald en wie controleert dat?

Zie paragraaf 3 van de brief.

11

Deelt u de mening dat faunabeheer, welke hobbymatig wordt uitgeoefend, niet in aanmerking zou

moeten komen voor directe of indirecte staatssteun? Zo ja, bent u bereid tot zodanige beleidswijziging

dat de hobbyjacht niet langer voor staatssteun in aanmerking komt? Zo neen, waarom niet en op welke gronden rechtvaardigt u staatssteun aan de uitoefening van ene hobby?

Zie paragraaf 3 van de brief.

12

Is het waar dat het Kroondomein het Loo van 25 september tot 26 december gesloten is voor het publiek, terwijl het gebied in 1959 door Prinses Wilhelmina aan de staat is geschonken?

Zie paragraaf 4 van de brief.

13

Welke bepaling in de Wet op het Kroondomein rechtvaardigt een openstellingbeperking? Is een

Kroondomein niet gehouden tot een ook elders gehanteerde openstellingsverplichting?

Zie paragraaf 4 van de brief.

14

Waarin verschilt een mogelijke noodzaak tot beperking van de openstelling van een Kroondomein

zich van soortgelijke situaties op andere landgoederen en natuurgebieden die eigendom zijn

van de staat of van particulieren?

Zie paragraaf 4 van de brief.

15

Bent u bereid om volledige openstelling gedurende het gehele jaar in te voeren voor het Kroondomein? Zo ja, op welke termijn? Zo neen, waarom niet?

Zie paragraaf 4 van de brief.

Vragen van het lid Van Velzen (SP) aan de ministers voor Wonen, Wijken en Integratie, van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de jacht door het Koninklijk Huis. (Ingezonden 3 oktober 2007)

1

Bent u bereid volledige inzage te geven in de uitgiften van het Koninklijk Huis en dan met name in

de uitgaven van het Koninklijk Jachtdepartement, gespecificeerd per departement?

Zie de paragrafen 1.3 en 2.3 van de brief.

2

Kunt u aangeven waarom de begroting van het Koninklijk Jachtdepartement niet openbaar is?

Zie de inleiding van de brief.

3

Waarom wordt een deel van de middelen van het Koninklijk Jachtdepartement betaald door de

minister voor Wonen, Wijken en Integratie?

Zie paragraaf 2.3 van de brief.

4

Kunt u aangeven welke schade veroorzaakt wordt door wild op het Kroondomein? Zo neen, hoe wordt

op het Kroondomein het onderscheid gemaakt tussen jacht en faunabeheer? Wie controleert dat?

Zie paragraaf 3 van de brief.

5

Deelt u de mening dat, gezien het feit dat de belastingbetaler aanzienlijk bijdraagt aan het Koninklijk Huis en het beheer van het Kroondomein, het Kroondomein dientengevolge het gehele jaar open moet zijn voor het publiek? Zo neen, waarom niet?

Zie paragraaf 4 van de brief.

6

Kunt u aangeven sinds wanneer en waarom de Nederlandse belastingbetaler meebetaalt aan de

jacht op het Kroondomein? Bent u bereid met de financiering hiervan te stoppen? Zo ja, op welke termijn? Zo neen, waarom niet?

Zie paragraaf 3 van de brief.

Vragen van het lid Ouwehand (PvdD) aan de minister en staatssecretaris van Financiën over de bijdrage van de staat aan het Koninklijk Jachtdepartement. (Ingezonden 16 oktober 2007)

1

Kunt u inzicht geven in de opbrengsten die worden gegenereerd uit de exploitatie van het Kroondomein zoals subsidies voor natuurbeheer, houtexploitatie, erfpacht, huuropbrengsten

gebouwen, enzovoorts?

Zie de inleiding van de brief.

2

Kunt u over de laatste vijf jaar aangeven welke inkomsten zijn gegenereerd uit de exploitatie van het

Kroondomein?

Zie de inleiding van de brief.

3

Kunt u aangeven aan wie deze gelden ten goede komen en of het Koninklijk Huis ook een deel van deze inkomsten ontvangt? Zo ja, welk deel?

Zie de inleiding van de brief.

4

Kunt u inzicht geven in de kosten die worden gemaakt voor de exploitatie van het Kroondomein en welke ministeries deze kosten maken?

Zie de inleiding van de brief.

5

Kunt u een specificatie geven van de uitgaven van de afgelopen vijf jaar en wie deze uitgaven voor zijn rekening heeft genomen?

Zie de inleiding van de brief.

6

Is er sprake van een exploitatietekort? Zo ja, waardoor wordt dit tekort veroorzaakt?

Zie de inleiding van de brief.

7

Kunt u aangeven of, en zo ja, voor welk bedrag het Koninklijk Huis bijdraagt aan de kosten van de

exploitatie van het Kroondomein?

Zie de inleiding van de brief.

8

Kunt u aangeven of het Koninklijk Huis een vergoeding betaalt voor het gebruik van het Kroondomein

wanneer dit is gesloten voor het publiek? Zo ja, wat is de hoogte van deze vergoeding en op welke kosten is deze vergoeding gebaseerd? Zo neen, waarom niet?

Zie de inleiding en paragraaf 1 van de brief.

9

Kunt u deze vragen zo snel mogelijk en in ieder geval vóór de plenaire behandeling van de LNV-begroting beantwoorden?

Zo snel mogelijk: ja. Vóór de plenaire behandeling van de LNV-begroting: nee.

1: Kamervragen d.d. 3 en 16 oktober 2007; 2070801220, 2070801230 en 2070802510.