Kennismaking Bos met managing director IMF

Minister Bos heeft op 29 maart een ontmoeting gehad met Rodrigo De Rato, managing director van het IMF. Tijdens het kennismakingsgesprek, waaraan ook Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Koenders deelnam, is onder andere gesproken over het vervolg van de herziening van de stemverdeling binnen het IMF en over de inkomenspositie van het IMF.

In september 2006 is binnen het IMF een akkoord bereikt over een eerste stap in de herziening van de stemverdeling tussen landen. Kern van die herziening was dat vier opkomende landen, China, Korea, Mexico en Turkije een zwaardere stem hebben gekregen binnen het IMF. Ook is toen afgesproken dat verdere noodzakelijke aanpassingen, bijvoorbeeld om de positie van andere opkomende economieën en van ontwikkelingslanden te versterken, zouden plaatsvinden via een nog door te voeren wijziging van de quota-formule (zie De machtsverdeling binnen het IMF voor een uitgebreide toelichting). Inmiddels is de discussie gestart over die herziening van de quotaformule en moet er uiterlijk in 2008 een akkoord worden bereikt. Nederland heeft aangegeven bereid te zijn quota in te leveren, mits dit gebeurt door middel van een transparante en eerlijke formule. In het gesprek met De Rato heeft minister Bos de Nederlandse positie toegelicht.

Bos heeft ook met De Rato gesproken over de inkomenspositie van het IMF. Doordat er op dit moment minder wordt geleend van het IMF, ontvangt het IMF minder rente op leningen. Onlangs is in IMF-verband een voorstel gedaan om andere inkomstenbronnen aan te boren. Daarbij moet gedacht worden aan uitbreiding van de mogelijkheden van het IMF om te beleggen, een beperkte goudverkoop en het in rekening brengen van dienstverlening door het IMF. Nederland vindt dit goede voorstellen, zij het dat Nederland vindt dat een discussie over de inkomsten van het IMF niet kan plaatsvinden zonder ook te praten over de uitgaven van het fonds. Verder moet de toegankelijkheid van IMF-diensten voor lage-inkomenslanden gewaarborgd blijven.