Jaarverslag Domeinen 2006: Doe het zelf!

Het Jaarverslag Domeinen 2006 is verschenen. De lezer kan dit jaar als een ware doe- het- zelver aan de slag met een ‘jaarverslag op maat’.

2006 stond voor Domeinen in het teken van de toekomst en het bepalen van de eigen positie in een steeds complexere omgeving. Daarbij bleef de dienst inspelen op wat de relaties verlangden. Als symbolisch uitgangspunt kiest Domeinen dit jaar dan ook voor het thema 'maatwerk en klantgerichtheid'. In het jaarverslag staan onder andere verhalen over de meer dan 30.000 ha landbouwgrond die van eigenaar verwisselden, een gevangenis die restaurant mét kosschool gaat worden, de rol van Domeinen in de strijd tegen het water en de steeds verdergaande samenwerking met de verschillende vastgoeddiensten.

De cijfers

Bezittingen en beheer
Het beheersareaal van Domeinen op 31 december 2005 bedroeg 1.600.249 ha. Hiervan bestaat het overgrote deel, circa 90 procent, uit water. In vergelijking met 2005 is het areaal per saldo afgenomen met 4.435 ha.
Financiële resultaten
Het jaar 2006 laat voor Domeinen een bedrag van 321 miljoen euro aan ontvangsten zien.
De in 2006 gerealiseerde uitgaven bedroegen 76 miljoen euro.

De organisatie

Domeinen vertegenwoordigt de Staat als eigenaar van onroerende zaken (zoals gebouwen, gronden, objecten). De dienst opereert op het snijvlak van overheid en markt.
Domeinen bestaat uit een centrale beleidsdirectie in Den Haag en vier regionale directies in Breda, Leiden, Lelystad en Zwolle. Ook het Staatsdomein bij Het Loo in Apeldoorn is in volledig beheer bij Domeinen.

Een papieren versie van het jaarverslag is verkrijgbaar bij de afdeling Voorlichting en Communicatie van het ministerie van Financiën, telefoon: (070) 342 75 40.