Groen licht voor voorbereiding aanbesteding luchthaven Twenthe

Het ministerie van Financiën is voornemens een aanbestedingsprocedure te starten voor de tijdelijke openstelling van luchthaven Twenthe. Dit besluit is samen met de ministeries van Verkeer en Waterstaat en Defensie genomen. De aanbesteding heeft betrekking op het operationeel houden van de luchthaven de komende drie jaar.

De drie betrokken departementen hebben groen licht gegeven voor de voorbereiding van de aanbesteding van de openstelling van de luchthaven Twenthe voor een periode van drie jaar. De aanbesteding heeft betrekking op het operationeel houden van de luchthaven voor commercieel vliegverkeer. De tijdelijke openstelling zorgt ervoor, dat alle keuzes die nu voor de herontwikkeling van de voormalige militaire vliegbasis worden uitgewerkt, ook mogelijk blijven. Naar verwachting zal de aanbestedingsprocedure medio 2008 gestart worden.

Het Rijk werkt samen met de Provincie Overijssel en de gemeente Enschede aan een langetermijnplan voor de herontwikkeling van de voormalige militaire vliegbasis. Het openhouden van de luchthaven voor een interimperiode laat ruimte voor gebiedsontwikkeling met of zonder luchtvaart op de lange termijn. De verschillende mogelijkheden, met en zonder luchtvaart, zullen stedenbouwkundig en landschappelijk onderzocht worden. Naar verwachting zal in 2010 de besluitvorming over de definitieve bestemming van het gebied afgerond worden.