Financiën start consultatie over 'vroeg-laat-claimers' problematiek depositogarantiestelsel

Het ministerie van Financiën start een consultatie voor een wetswijziging die een einde moet maken aan ongelijkheid in behandeling tussen klanten van banken of beleggingsondernemingen in het kader van het depositogarantiestelsel en beleggerscompensatiestelsel.

Bij een faillissement van een bank of beleggingsonderneming kunnen gedupeerde klanten niet alleen een claim indienen bij de boedel (curator), maar ook een beroep doen op het depositogarantiestelsel c.q. het beleggerscompensatiestelsel. De volgorde waarin een klant dat doet, maakt verschil uit voor het ontvangen bedrag dat de klant in totaal ontvangt. Dit creëert in de afwikkeling van een faillissement een ongewenste en onbedoelde afwijkende behandeling tussen groepen klanten.

Met het wetsvoorstel wordt een regeling geïntroduceerd waardoor het niet langer verschil maakt of de depositohouder en de belegger een vergoeding bij De Nederlandsche Bank aanvragen voorafgaand aan de indiening van zijn vordering bij de boedel of daarna. Kern van de voorgestelde oplossing is dat de curatoren rekening houden met het bedrag dat door DNB wordt betaald, waarbij het voor het uiteindelijk door de depositohouder te ontvangen bedrag irrelevant is of DNB de vergoeding voorafgaand aan de uitkering door de curatoren betaalt, dan wel daarna.