De Jager: “Geen strijd meer met aanbestedingsregels”

Staatssecretaris De Jager benadrukt dat hij het navolgen van aanbestedingsregels een serieuze aangelegenheid vindt en dat dit niet had mogen gebeuren.

Om zich ervan te verzekeren dat herhaling wordt voorkomen, zal De Jager bezien of de inmiddels genomen acties voldoende zijn, of dat meer maatregelen nodig zijn. "Eén ding is helder: dit mag niet meer voorvallen", aldus De Jager. "We willen in 2007 geen strijd meer met de Europese aanbestedingsregels. In dat verband kijken we zeker ook nog kritisch naar de oude jaren."

Bij de financiële verantwoording over 2006 is al eerder dit jaar aan de Tweede Kamer gemeld dat er in 2006 bij de Belastingdienst voor 9 miljoen euro ten onrechte niet was aanbesteed. Staatssecretaris De Jager hierover in de Tweede Kamer: "Ik kan toezeggen dat de procedures daartoe voortaan strikt worden bewaakt, zodat wij ons niet alleen aan de aanbestedingsregels houden, maar ook met zekerheid in de dossiers kunnen laten zien dat wij ons eraan hebben gehouden." In totaal heeft de Belastingdienst in 2006 voor ruim 1 miljard euro ingekocht. Afgezet tegen de voor 2006 als fout aangemerkte 9 miljoen euro, kan dus niet worden geconcludeerd dat bij de Belastingdienst een bedrijfscultuur heerst van 'zich niet aan de regels houden'.

Het belangrijkste argument destijds om met vertrouwde leveranciers in zee te gaan was het waarborgen van de continuïteit van het bedrijfsproces. Voor de toekomst geldt dat wordt gewerkt aan flexibiliteit en verminderde afhankelijkheid van leveranciers door de processen van de Belastingdienst opnieuw vorm te geven. Dit meldde De Jager al eerder in het Plan van aanpak vereenvoudigingsoperatie Belastingdienst.