Beantwoording kamervragen verkoop gebouwencomplex

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA ‘S-GRAVENHAGE

Ons kenmerk: DMN 2007- 659

Verkoop van het gebouwencomplex aan de Radioweg te Nederhorst den Berg (Nera)

Op 8 oktober 2007 zijn door de leden, mevrouw P.J.M.G. Blanksma-van den Heuvel en de heer M. Haverkamp vragen gesteld over de verkoop van het gebouwencomplex (Nera) aan de Radioweg 3 en 5 te Nederhorst den Berg.

De antwoorden op deze vragen luiden als volgt:

Vraag 1:

Bent u bekend met het artikel “Gebouw Nera moet blijven”?

Antwoord:

Nee. Wel zijn twee andere berichten over het Nera gebouw ter beschikking gesteld (‘Sloop dreigt voor Nera-gebouw’ en ‘Horstermeerders komen in actie voor Nera gebouw’, de Gooi –en Eemlander).

Vraag 2:

Is door de dienst Domeinen de Nera al verkocht? Zo ja, aan wie en tegen welke prijs?

Antwoord:

Nee, het gebouwencomplex is nog niet verkocht. De Dienst Landelijk Gebied en Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben aan Domeinen te kennen gegeven het object te willen verwerven.

Vraag 3:

Mocht de Nera nog niet zijn verkocht, bent u dan voornemens om het gebouw op een dusdanige wijze aan te bieden dat een ieder die belangstelling heeft in de gelegenheid wordt gesteld om het gebouw te verwerven? Op basis van welke criteria zullen partijen dan worden beoordeeld en geselecteerd? Mocht potentië le kopers wel een gelijke kans gegund worden, welke eisen worden dan aan een eventuele koper gesteld en op welke wijze zal het verkoopproces vorm worden gegeven?

Antwoord

Nee, conform de Regeling materieelbeheer rijksoverheid 2006 hanteert Domeinen bij verkoop de zogenoemde reallocatieprocedure. Deze houdt in dat er een voorkeursvolgorde wordt toegepast waarbij een overtollig gestelde onroerende zaak eerst wordt aangeboden aan rijksdiensten en vervolgens aan decentrale overheden (provincies, gemeenten, waterschappen). Uitgangspunt hierbij is dat een marktconforme prijs wordt gehanteerd.

Indien de voorkeurspartijen geen belangstelling hebben voor het object, wordt het aan de markt aangeboden door middel van een openbare verkoop waarbij naar algemene beleidslijn een marktconforme prijs in rekening wordt gebracht.

Vraag 4

Deelt u de mening dat wanneer er partijen zijn die bereid zijn om zowel een marktconforme prijs te betalen als het pand binnen de huidige bestemming te ontwikkelen, deze de voorkeur dienen te krijgen boven de partijen die de bestemming willen wijzigen dan wel het pand voor een “symbolisch” bedrag wensen te krijgen? Mocht u die mening niet zijn toegedaan, kunt u dat dan motiveren?

Antwoord 4

Zie vraag 3

Vraag 5

Mag de Kamer ervan uit gaan dat voor de beantwoording van deze vragen er geen onomkeerbare stappen worden gezet en alvorens tot definitieve gunning van het pand zal worden overgegaan de Kamer hiervan per brief op de hoogte wordt gesteld en de mogelijkheid krijgt te reageren? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

Nee, bij de verkoop van het Nera complex zal door de Staat (Domeinen) de reallocatieprocedure worden toegepast.

de staatssecretaris van Financiën,

mr. drs. J.C. de Jager