Antwoorden op kamervragen Oostereiland

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA ‘S-GRAVENHAGE

Uw brief (Kenmerk): 2070801780

Ons kenmerk: DMN 2007-00708

Geachte voorzitter,

Op 8 oktober 2007 zijn door de leden, mevrouw Blanksma-Van den Heuvel en de heer Haverkamp vragen gesteld over de verkoop van de voormalige penitentiaire inrichting ‘Oostereiland’ te Hoorn. Vanwege onderhandelingen tussen de Staat (Domeinen) en de gemeente Hoorn verzocht ik u om uitstel voor beantwoording van de gestelde kamervragen. Inmiddels is het ‘Oostereiland’ verkocht aan de gemeente Hoorn. Hieronder treft u de antwoorden op de gestelde kamervragen.

Vraag 1

Bent u bekend met het haalbaarheidsonderzoek ‘Oostereiland’?

Antwoord

Ja, de resultaten van het onderzoek zijn op 10 oktober 2007 aan mij ter beschikking gesteld.

Vraag 2

Kunt u een appreciatie geven van de daarin geschetste plannen?

Antwoord

De resultaten van het haalbaarheidsonderzoek zijn mij bekend. Het onderzoek richt zich op de mogelijke invullingen van de bestemming van het Oostereiland. De bestemmingsbepaling is aan de gemeente voorbehouden.

Vraag 3

Kunt u bevestigen dat er gesprekken gaande zijn tussen de stad Hoorn en de dienst Domeinen over de eventuele verkoop van het Oostereiland?

Antwoord

Tussen de gemeente Hoorn en Domeinen hebben diverse gesprekken plaatsgevonden over de mogelijke verkoop van het Oostereiland aan de gemeente. Uiteindelijk hebben deze gesprekken ertoe geleid dat de gemeente Hoorn heeft besloten om het Oostereiland aan te kopen. De eigendom is op

30 oktober 2007 aan de gemeente Hoorn overgedragen.

Vraag 4

Deelt u de mening dat wanneer overgegaan wordt tot verkoop er een integrale afweging gemaakt moet worden, waarbij naast de potentiële ontwikkelingsmogelijkheden ook gekeken moet worden naar de huidige exploitatielast en de daadwerkelijk te realiseren ontwikkeling?

Antwoord

Bij een verkoop wordt een taxatie verricht ter bepaling van de marktwaarde van het betrokken object. Bij het Oostereiland hebben de gemeente Hoorn en Domeinen afgesproken om de waarde vast te laten stellen door een commissie van drie onafhankelijke deskundigen. Het is vervolgens aan de betrokken partijen om aan de hand van het taxatierapport te bepalen of het aangaan van een koopovereenkomst tot een reële mogelijkheid behoort.

Vraag 5

Bent u bereid om op basis van de huidige plannen waarin ruimte is voor 40 woningen een op basis van deze plannen behorende exploitatie een verkoopprijs te bepalen, waarbij in het verkoopcontract wordt opgenomen dat wanneer er meer woningen gerealiseerd gaan worden een gedeelte van de meeropbrengst naar de Staat gaat? Zo ja, op welke termijn verwacht u tot een overeenkomst te komen? Zo neen, waarom niet?

De Staat (Domeinen) neemt gebruikelijk een verrekenbeding op in een verkoopcontract als een nieuwe bestemming nog niet of niet volledig vaststaat. Als na verkoop blijkt dat de gegeven bestemming een hogere waarde genereert zal de meeropbrengst alsnog aan de Staat toekomen. Tussen de gemeente Hoorn en Domeinen is overeenstemming bereikt over het opnemen van een verrekenbeding in de koopovereenkomst.

De gemeente Hoorn en Domeinen hebben op 30 oktober 2007 een koopovereenkomst gesloten waarbij het Oostereiland nog dezelfde dag in eigendom is overgedragen aan de gemeente Hoorn.

De staatssecretaris van Financiën

mr. drs. J.C. de Jager