Afronding Ideeënbus

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA ‘S-GRAVENHAGE

Ons kenmerk: BenCV 2007-1194 M

Geachte Voorzitter,

In oktober 2006 hebben de leden Van Oudenallen en Crone een motie ingediend voor het instellen van een ideeënbus voor ambtenaren op de internetsite van het ministerie van Financiën. Onder mijn ambtsvoorganger Zalm is dit initiatief uitgebreid zodat ook burgers hun ideeën konden inzenden.

Van 29 januari tot en met 16 maart jl. konden ambtenaren en burgers hun inzending kwijt op Bezuinigenkunjezelf.nl. Voor bezoekers van de website bestond bovendien de mogelijkheid te reageren op ideeën en deze te waarderen. Van het totale aantal van 1258 reacties waren er 490 daadwerkelijk inzendingen voor de ideeënbus. Als afsluiting werd op 26 juni jl. een drietal prijswinnaars geselecteerd.

De inhoud van de ideeën was zeer divers: van het innen van waterschapsbelasting door de Belastingsdienst en verstrekken van herhalingsrecepten zonder tussenkomst van huisarts tot het geven van een cursus blindtypen aan ambtenaren.

Niet alle prijswinnende ideeën zijn uiteindelijk ook (direct) gerealiseerd. Uitvoering is immers afhankelijk van de daarvoor beschikbare middelen, door u vastgesteld binnen de rijksbegroting. De ideeën die niet voor nominatie in aanmerking kwamen, zijn doorgezonden aan de ministeries belast op betreffende beleidsterreinen.

We kunnen concluderen dat de ideeënbus een variatie aan goede suggesties heeft opgeleverd. Een deel ervan ligt wat uitvoering betreft buiten het bereik van het ministerie van Financiën en is voor realisatie meer afhankelijk van de slagkracht van politiek of lokale overheden.

Zowel de winnende als de genomineerde ideeën zijn te zien zijn op de website Bezuinigenkunjezelf.nl.

Hoogachtend,

De minister van Financiën

Wouter Bos