Nederland niet eens met 'zachte landing' melkquota
Nederland vindt de voorstellen van de Europese Commissie voor de verruiming van de melkquota niet toereikend. Dit is één van de uitkomsten van de Landbouw- en Visserijraad van 15 juli 2008. Daarnaast werd er onder meer gesproken over steunmaatregelen voor vissers die in de problemen komen door de hoge olieprijs.
Verder met de 'Health Check' van het Europees Landbouwbeleid
De Europese Commissie wil in november van dit jaar besluiten nemen over veranderingen in het Europees Landbouwbeleid tot 2013 én alvast de kaders scheppen voor het landbouwbeleid ná 2013. Bij elke 'Landbouwraad' staat het op de agenda. Deze keer peilt de Europese Commissie de meningen van de landbouwministers over de 'modulatie', de afschaffing van de melkquota en de 'cross compliance'.
Nederland heeft geen behoefte aan extra 'modulatie'. De Europese Commissie wil graag dat het budget voor inkomenssteun aan boeren ('eerste pijler')wordt afgeroomd, elk jaar met twee procent. Dat geld gaat dan naar de zogenaamde tweede pijler, plattelandsontwikkeling. Daar zou het besteed worden aan maatregelen voor klimaatverandering e.d. Nederland vindt dat maatregelen voor de 'nieuwe uitdagingen' beter kunnen worden genomen door inkomenssteun om te vormen tot gerichte beloning van maatschappelijke prestaties van boeren.
Nederland wil, net zoals de Europese Commissie, een 'zachte landing' voor de melkquota in 2015 wanneer zij worden afgeschaft. Over de aanpak van de Europese Commissie is Nederland minder tevreden. De Europese Commissie stelt voor om de melkquota elk jaar met een procent te verruimen. Nederland is van oordeel dat een zachte landing betekent dat een jaarlijkse verruiming van twee à drie procent nodig is. Melkveehouders moeten kunnen wennen aan de marktprijzen. Daarbij waarschuwt minister Verburg dat als we de productie niet kunnen verhogen, we wellicht melk moeten importeren. En dat kan niet de bedoeling zijn.
Nederland wil graag de uitvoerings- en administratieve lasten van het randvoorwaardenbeleid ('cross compliance') verminderen. Boeren moeten nu aan verschillende voorwaarden voldoen op het gebied van milieu, hygiëne en dierenwelzijn om inkomenssteun te krijgen. De uitvoerings- en administratieve lasten daarvan kunnen minder. Nederland ziet in de voorstellen van de Europese Commissie te weinig vereenvoudiging terug.
Deze voorwaarden zijn ook een belangrijke methode om maatschappelijke waarden te verankeren in het landbouwbeleid, bijvoorbeeld het instandhouden van landschapselementen (bossages, houtwallen, beken) en vergroten van biodiversiteit. Dat moet op een zo eenvoudig mogelijke manier in de toekenning van de inkomenssteun komen.
Schoolfruit vanaf 2009
De Europese Commissie heeft een voorstel gepresenteerd voor schoolfruit. Hiermee worden schoolkinderen gestimuleerd vaker gezond fruit te eten en krijgen ze gelijk informatie over goede voedingsgewoonten.
Maatregelen voor vissers in problemen
De Europese visserijministers hebben uitgebreid gesproken over de problemen in de visserijsector. De Europese Commissie stelt onder andere voor om de herstructurering te versnellen en de overgang naar kleinere en energiezuinige schepen te bevorderen. De stilligregeling kan onder voorwaarden worden uitgebreid als er sprake is van sociaal-economische problemen. Er komen geen maatregelen die schepen alleen 'in de vaart' houden.
De Europese Commissie komt met een voorstel een eenmalig fonds in het leven te roepen, waaruit steun voor innovatie en verduurzaming gegeven kan worden. Steun is gericht op investeringen voor een duurzame toekomst van de visserij zoals zuinige motoren, efficiënter vistuig en kleinere boten. Nederland ondersteunt de inzet en wil - als het voorstel verder is uitgewerkt en er een solide financiering is gevonden - meewerken over de toepassing van dit soort maatregelen in Nederland. Bij de volgende Europese Visserijraad komen de criteria en de financiering weer terug.
WTO
Volgende week wordt in Genève gepoogd een akkoord te bereiken over de landbouw in de zogenaamde 'Doha-ronde' in de besprekingen van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De ministers van landbouw vinden dat ook andere handelsblokken (zoals Amerika, China en Brazilië) met concessies moeten komen. Minister Verburg steunt de Europese Commissie in de onderhandelingen en wijst nog op enkele onderhandelingspunten zoals het 'gelijk oversteken' bij het afschaffen van exportsteun van de verschillende handelsblokken. Op die manier ontstaan er geen verschillen tussen bijvoorbeeld Amerika en Europa bij de export van producten.