Nader onderzoek GBA

Staatssecretaris Bijleveld wil enkele nadere onderzoeken laten doen naar het programma GBA voordat zij een beslissing neemt over de voortgang van dit programma. Tot die tijd vindt geen verdere uitvoering van het programma modernisering GBA plaats. Dit blijkt uit de brief die staatssecretaris Bijleveld heden aan de Tweede Kamer heeft gezonden. Deze beslissing heeft Bijleveld genomen na overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de Nederlandse Vereniging Voor Burgerzaken (NVVB) en vertegenwoordigers van de afnemers.

Deze nadere onderzoeken zijn nodig op basis van de uitkomsten van de eerste fase van de ontwikkeling van GBA-V Full Service waarin de specificaties van dit deel van het programma zijn uitgewerkt. Hieruit blijkt dat er extra voorzieningen nodig zijn om GBA-V Full Service op een verantwoorde wijze in beheer te nemen. Daardoor zal realisatie van het programma onderdeel (GBA)-V Full Service duurder uitvallen dan eerder werd aangenomen.

GBA-V is de voorziening voor het berichtenverkeer tussen gemeenten en geautoriseerde afnemers.
Eind 2007 is GBA-V Online gerealiseerd. Dit houdt in dat het GBA nu voor geautoriseerde afnemers online direct raadpleegbaar is.
GBA-V Full Service is de ontwikkeling van een centrale database waarin de mutaties van gemeenten centraal worden verwerkt en waarna ze gebundeld naar de geautoriseerde afnemers gaan. Nu berichten alle gemeenten de afnemers periodiek apart over de mutaties. Dat is zowel voor de afzonderlijke gemeenten als voor zo’n 300 afnemers arbeidsintensief.

Voor het nemen van een weloverwogen vervolgbeslissing laat staatssecretaris Bijleveld het gehele programma nog eens tegen het licht houden, waaronder de financiering en de planning. Op basis van de bevindingen van dit onderzoek - die Bijleveld zal bespreken met de VNG en de NVVB - zal zij een beslissing nemen over een eventuele herstart van het programma.