Kamervragen inzake het aanbieden van PIN op verouderde technologie
Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA 'S-GRAVENHAGE
Uw brief (Kenmerk): 2070815350
Ons kenmerk: FM 2008-00779 U
Geachte voorzitter,
Hieronder treft u de antwoorden aan op de vragen van het lid Vos (PvdA) over het aanbieden van PIN op verouderde technologie die mij werden toegezonden bij brief van 25 maart 2008, met kenmerk 2070815350.
Vraag 1
Kent u het bericht “ING kiest voor Maestro, V-Pay én vertrouwde PIN ” ?1
Antwoord vraag 1
Ja.
Vraag 2
Is het waar dat de ING Bank en de Postbank het betalingsproduct van Maestro en V-Pay op de veiliger EMV-chip aanbieden en PIN op de onveiliger magneetstrip?
Antwoord vraag 2
Dit lijkt inderdaad het geval gelet op de berichtgeving genoemd in de eerste vraag.
Vraag 3
Deelt u de mening dat door de keuze om PIN via de minst veilige technologie aan te bieden, de kans groter wordt dat PIN op termijn verdwijnt?
Vraag 4
Hoe verhoudt zich de keuze van ING om PIN niet op de EMV-chip aan te bieden met uw eerdere standpunt dat PIN behouden moet blijven tot er in het traject naar SEPA voldoende alternatieven voor betalingsproducten zijn?
Antwoord vragen 3 en 4
Zoals ik in de beantwoording van de Kamervragen (brief aan de Tweede Kamer van 21 december 2007, Aanhangsel Handelingen II 2007/08, nr. 947) heb aangegeven kan Currence besluiten of het product PIN nog slechts kan worden aangeboden op de EMV-chip. Dit betekent niet dat banken ook daadwerkelijk gehouden zijn om PIN, al dan niet op de EMV-chip, aan te blijven bieden.
Banken kunnen individueel besluiten of zij nu al betaalpassen uitgeven waarbij PIN op de EMV-chip is gezet.
Indien een bank nu geen voorbereidingen treft om betalingen met PIN uit de EMV-chip mogelijk te maken, kan dit erop wijzen dat deze bank voornemens is om PIN op betrekkelijk korte termijn niet meer te gaan gebruiken. Overwegingen die daarbij overigens bij banken kunnen meespelen zijn de grensoverschrijdende activiteiten die een bank kan hebben en de kostenvoordelen die de keuze voor éé n internationaal merk als Maestro met zich kunnen brengen.
Het is overigens niet gezegd dat alle banken hiertoe besluiten en het product PIN daardoor ook daadwerkelijk op betrekkelijk korte termijn zal verdwijnen.
Dat PIN op termijn zal verdwijnen is derhalve mogelijk. Zoals ik al heb aangegeven is het met name van belang dat dit niet het gevolg is van onvoldoende concurrentie tussen PIN en internationale merken als Maestro en V-pay, maar dat een eventuele overgang naar een internationaal merk vraaggestuurd plaatsvindt. De vraag is of dat het geval is indien grote banken besluiten PIN niet op de EMV-chip te zetten.
Vanaf het moment dat er nog slechts EMV-betalingen kunnen worden verricht en klanten van de ING Bank en Postbank het product PIN niet op de EMV-chip hebben staan, zullen sommige toonbankinstellingen wellicht genoodzaakt zijn om een internationaal merk als Maestro te accepteren. Zo zou PIN sneller kunnen verdwijnen als gevolg van het feit dat niet alle banken betaalpassen hebben uitgegeven waarbij PIN op de EMV-chip staat. Als alle banken PIN (en eventueel andere betaalmerken) op de EMV-chip zouden zetten en er nog slechts betalingen mogelijk zijn met EMV, zouden toonbankinstellingen en consumenten echter toch de keus hebben tussen betalingen met PIN danwel met een internationaal merk als Maestro.
Vraag 5
Bent u bereid met de ING Bank en de Postbank in gesprek te gaan over het besluit PIN niet op de EMV-chip te zetten?
Antwoord vraag 5
Naar aanleiding van de beantwoording van de Kamervragen, bedoeld in het antwoord op vragen 3 en 4, heb ik mijn zorgen omtrent dit onderwerp door middel van een brief reeds onder de aandacht van de banken gebracht. Hoewel deze brief niet specifiek gericht was aan de ING Bank en Postbank zijn mijn zorgen bekend bij deze banken. Gelet op de keus die de ING Bank en Postbank nu lijken te hebben gemaakt, zal ik dit bij de eerstvolgende gelegenheid nog eens met de ING Bank en Postbank opnemen.
Hoogachtend,
de minister van Financiën,
Wouter Bos
1: De Financiële Telegraaf, 18 maart 2008: “ING kiest voor Maestro, V-Pay én vertrouwde PIN”