Antwoorden op kamervragen van Agema over het bericht dat twee mensen vermoedelijk zijn overleden door verstikking omdat zij werden vastgebonden aan hun bed
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
CZ-K-U-2852112
14 juli 2008
Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Agema (PVV) over het bericht dat twee mensen vermoedelijk zijn overleden door verstikking omdat zij werden vastgebonden aan hun bed (2070820410).
De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,
dr. A. Klink
1. Bent u bekend met de berichten ‘OM onderzoekt dood twee patiënten Atriumziekenhuis Heerlen’ en ‘Cliëntenraad geschokt door dood patiënten’?
Ja.
2. In hoeveel ziekenhuizen/zorginstellingen wordt er gebruik gemaakt van een zogenoemde Zweedse band en met welke frequentie?
Zowel binnen de ouderenzorg, de gehandicaptenzorg als in de ziekenhuizen is het niet bekend bij hoeveel patiënten vrijheidsbeperking plaatsvinden met gebruik van een Zweedse band.
3. Is het waar dat, als deze band verkeerd gebruikt wordt, de patiënt kan stikken? Zo ja, is het dan niet onverantwoord deze te gebruiken? Zo neen, waarom niet?
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft in het verleden verschillende onderzoeken gedaan naar de risico’s bij het gebruik van de Zweedse band (in 1996 in de algemene ziekenhuizen, in 2000 in de verpleeghuiszorg en in 2002 in de gehandicaptenzorg). Op 31 oktober 2000 is een circulaire uitgebracht over een veilige toepassing van medische hulpmiddelen waar ook op de gevaren van fixatiemateriaal gewezen is.
In het najaar van 2007 heeft de IGZ een campagne gehouden met onaangekondigde bezoeken in 90 instellingen (verstandelijk gehandicapten, verpleeghuizen en verzorgingshuizen). In die instellingen is het gebruik en de toepassing van vrijheidsbeperkende maatregelen getoetst. De nadruk van het onderzoek lag op het terugdringen van vrijheidsbeperkingen, het zoeken naar alternatieven voor het gebruik en het bevorderen van best practices. In het najaar van 2008 zal de IGZ de campagne afsluiten met een eindrapportage. Met deze rapportage (en een daaraan gewijd congres) wil de IGZ een grotere bewustwording op gang brengen voor het verder terugdringen van vrijheidsbeperkingen.
In sommige gevallen is het gebruik van vrijheidsbeperkingen echter niet uit te sluiten. Bij een verkeerde toepassing van de Zweedse band kan een patiënt zich zodanig beknellen dat dit de dood tot gevolg heeft. De zorgaanbieder moet er altijd op toezien dat die toepassing veilig voor de patiënt plaatsvindt.