Persconferentie na de ministerraad van 11 juli 2008
Minister-president Balkenende heeft in de wekelijkse persconferentie een toelichting gegeven op de besluitvorming in de ministerraad
Minister-president Balkenende:
Goedemiddag, het is goed u weer te zien. De laatste persconferentie voordat de vakantie echt gaat beginnen. We hebben vandaag weer de nodige zaken aan de orde gehad. Dat heeft u ook kunnen zien aan de stapel persberichten.
We hebben natuurlijk teruggeblikt op het debat deze week in de Eerste Kamer over het Verdrag van Lissabon. Een belangrijk debat omdat daarmee een discussie nu tot een einde kon worden gebracht wat betreft ratificatie in Nederland. Nederland is de 21ste lidstaat die overgaat tot ratificatie. Belangrijk is het om vast te stellen dat de Eerste Kamer de overtuiging van het kabinet deelt dat met het Verdrag van Lissabon een antwoord is gegeven op gevoelens, zorgen en opvattingen van de Nederlandse bevolking die hebben geleid tot een 'nee' in 2005.
Nederland heeft in de onderhandelingen over het verdrag een groot beroep gedaan op flexibiliteit van de anderen. Vervolgens hebben we gezegd: we kiezen niet de lijn van de grondwet, maar het is het beste om de lijn te kiezen van een wijzigingsverdrag. We hebben uiteindelijk ook heel veel binnengehaald van datgene wat wij hadden voorgenomen en het is goed om aan te geven dat Nederland zelf de ratificatieprocedure heeft afgerond en volmondig 'ja' heeft gezegd. U weet: het was een brede meerderheid in de Eerste Kamer die voor het Verdrag van Lissabon heeft gestemd. Met dit verdrag kunnen we verder in de EU. Het maakt Europa democratischer, transparanter en slagvaardiger.
Natuurlijk is nu de vraag hoe we om zullen gaan met de situatie in Ierland. We hebben afgesproken dat we hier in oktober als Europese Raad nader bij stil zullen staan. Dan hebben de Ieren ook tijd om een nadere duiding en analyse te maken van de uitslag van het referendum en dan hopen we dat we verdere stappen kunnen zetten.
Belangrijk is om nog eens vast te stellen, dat heb ik ook gedaan met mijn collega premier Zapatero van Spanje, dat een heronderhandeling of het heropenen van de onderhandelingen geen begaanbare weg is. Er zijn juist nu belangrijke verbetering gerealiseerd en het is goed dat die verbeteringen niet op losse schroeven komen te staan.
Ik noemde zojuist al mijn collega Zapatero. De afgelopen twee dagen zijn we in Spanje geweest samen met staatssecretaris Timmermans. We hebben daar een buitengewoon interessant bezoek gebracht. De aanleiding, dat weet u, was de waterexpo. Het was goed om daar met tal van instanties en bedrijven te spreken over een belangrijk onderwerp. Het is ook een profielpunt voor Nederland.
Maar naast het hele watergebeuren heb ik natuurlijk ook andere dingen gedaan. Politieke contacten in Madrid. Vervolgens hebben we ook nog een bezoek gebracht aan het zuiden met een zonne-energieproject waar ook een Nederlandse ondernemer actief was. En we hebben ook tuinbouwbedrijf gezien dat het geweldig goed doet. Dan zie je ook weer dat expertise van Nederland wordt overgebracht naar zo'n land en vice versa. Hele interessante ontwikkelingen.
We hebben ook nog eens gezegd tegen elkaar, Zapatero en ik, dat het belangrijk is dat landen als Nederland en Spanje samenwerken op tal van terreinen. Ook op het gebeid van de Europese samenwerking. Naast de versterking van de bilaterale contacten. Het was een heel goed bezoek, buitengewoon interessant en vruchtbare contacten.
Dan hebben we vandaag stilgestaan bij de hele verdrietige ontwikkeling van deze week wat betreft de dood van een politieagente in Amstelveen. Wanneer een agente, op weg naar het werk, haar verantwoordelijkheid neemt en dan het slachtoffer wordt van een laffe daad, het plotselinge lossen van een schot, dan is dat in en in triest.
Op deze plaats zeg ik ook namens de regering dat wij zeer meeleven met de partner van Gabriëlle Cevat, met familie en met vrienden. Maar we leven ook sterk mee met de leden van het korps. Wij hopen dat iedereen de kracht en de sterkte zal hebben om om te gaan met het verdriet en weer verder te gaan. Dat geldt op de eerste plaats voor partner, vrienden en familie, maar het geldt evenzeer voor het korps, want deze situaties, deze vreselijke incidenten, grijpen hard in in het korps.
Ik heb zelf ook contact gehad met korpschef Welten en ik heb gesproken met de locoburgemeester van Amstelveen. Vanaf deze plaats wil ik ook onze steun en medeleven overbrengen naar al diegenen die op het ogenblik zoveel verdriet hebben. Ik hecht eraan nog eens te zeggen hoe belangrijk het werk is van mensen die werken in de sfeer van politie, die werken aan onze veiligheid en die ook hun eigen leven in de waagschaal stellen voor onze veiligheid. Daar past grote bewondering en waardering voor en dat moet ook op een dag als vandaag worden gezegd.
Een ander verdrietig iets was de mededeling dat een vrouw het slachtoffer is geworden van het Marburgvirus. Zij heeft te maken gehad met besmetting. Het betreft een hoogst besmettelijke ziekte met een ernstig ziektebeeld en een grote kans op overlijden. Door snel en adequaat ingrijpen van diverse instanties is het risico op verdere besmetting verkleind. Iedereen met wie zij de afgelopen tijd in contact is geweest is benaderd en tot nu toe zijn bij hen geen ziekteverschijnselen geconstateerd. Volgens VWS en het RIVM is de kans op verdere verspreiding van het virus dan ook klein, maar de vinger zal aan de pols worden gehouden. Wij leven mee met de nabestaanden van de overleden vrouw en wensen hen veel sterkte toe bij het dragen van dit verlies.
Verder hebben wij stilgestaan bij het participatiebudget. U heeft het wel gezien in de stapel van persberichten. Het gaat om samenvoeging van drie bestaande budgetten voor re-integratie, scholing en inburgering. Het gaat om een bedrag van zo'n 2 miljard euro. Daarmee kunnen gemeenten geld effectiever inzetten om mensen aan de slag te helpen. Zij krijgen meer vrijheid om te bepalen wie welke voorziening of opleiding nodig heeft om aan het werk te komen of op een andere manier deel te nemen aan de maatschappij. Het participatiebudget zorgt er bovendien voor dat gemeenten minder tijd en energie hoeven te steken in allerlei administratieve rompslomp.
Dan kom ik bij een aantal benoemingen. Op eerste plaats de nieuwe secretaris-generaal van het ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dat is ingenieur Johan de Leeuw. Hij is op het ogenblik inspecteur-generaal bij Verkeer en Waterstaat.
En dan, weet u ook allen, is de heer Henk Brons benoemd tot de nieuwe directeur-generaal van de Rijksvoorlichtingsdienst. Een buitengewoon belangrijke functie. Er was ook een duidelijk draagvlak voor Henk Brons bij deze benoeming.
Tegelijkertijd is het natuurlijk ook weer zo dat wanneer iemand wordt benoemd dat ook betekent dat je afscheid van iemand gaat nemen. Dat hebben we vandaag ook gedaan bij Gerard van der Wulp. Iemand die nu geruime tijd voor de RVD werkt en de laatste jaren als directeur-generaal. En ik heb hem ook namens het kabinet dank gezegd voor de goede samenwerking. Dank gezegd voor de expertise, de ondersteuning en voor de professionaliteit van werken.
Gerard, het is zo dat je nu naar de overkant van de oceaan gaat. Je gaat naar een land dat je heel goed kent en waarbij je je ook betrokken voelt. Het mooie is ook dat er een nieuw team de ambassade gaat leiden. Renee Jones is benoemd tot ambassadeur. Jij wordt chef de poste, de plaatsvervanger om het zo te zeggen. Ik wens je daar zeer veel geluk mee en we hopen ook dat je een geweldige tijd zult hebben.
Het was overigens ook een aanleiding om een dvd aan Gerard te geven met allerlei variaties van het liedje 'Me and mrs. Jones'. We vonden dat wel passend. Gerard, nogmaals heel hartelijk dank voor de uitstekende samenwerking en het werk dat je hebt gedaan. We wensen jou alle alle goeds in de VS. Het afscheid komt later wel, maar ik wou het graag toch op dit moment gezegd hebben.
Directeur-generaal Van der Wulp (RVD):
Dank.
[applaus]
Balkenende:
Kijk eens! Dat overkomt je niet altijd.
Van der Wulp:
Het was ook heel mager.
Journalist:
RTL mag komen logeren.
[gelach]
Journalist:
Dan klap ik ook even.
Balkenende:
Dat wordt hier feilloos geregistreerd. Goed zo. Laten we nu maar eens beginnen met de vragen die u heeft.