IBO Verstedelijking: locatiekeuzes bij woningbouw
In het IBO rapport ‘Verstedelijking: locatiekeuzes bij woningbouw’ is gekeken waar in de toekomst het best gebouwd kan worden: binnen of buiten stedelijk gebied. Uit de analyse blijkt dat tegenover hogere kosten van het binnenstedelijk bouwen vaak ook hoge baten staan. De uitkomsten verschillen echter sterk per regio.
In de door dit kabinet uitgebrachte Nota Ruimte wordt een sterke voorkeur uitgesproken om 40 procent van de uitbreiding van de woningvoorraad binnen het bestaand bebouwd gebied te bouwen, ondermeer om de schaarse open ruimte in Nederland te sparen en om het draagvlak voor maatschappelijke voorzieningen als openbaar vervoer, winkels en scholen in stand te houden. Is deze voorkeur nu verstandig?
Om deze vraag te beantwoorden is een uitvoerige analyse uitgevoerd van de maatschappelijke kosten en baten van locatiekeuze bij woningbouw. Uit de analyse blijkt dat tegenover hogere kosten van het binnenstedelijk bouwen vaak ook hoge baten staan, zoals het behoud van de open ruimte en hogere gemiddelde grondopbrengsten. De uitkomsten verschillen echter sterk per regio. Zo wordt vooral in de Randstad, waar maar weinig goedkope, makkelijke locaties meer voorhanden zijn, méér binnenstedelijk bouwen in de toekomst minder aantrekkelijk en meer bouwen buiten het stedelijk gebied juist aantrekkelijker.
Het kabinet ziet de uitkomsten van dit IBO als onderbouwing van de Nota Ruimte. Het feit dat het streefpercentage van 40 procent door het rijk niet verplichtend is opgelegd, laat per regio ruimte om daar te bouwen waar het maatschappelijk het meest gewenst is. De provincies en gemeenten ervaren de bouwopgaven als zeer complex, onder andere omdat het realiseren van voldoende parken en plantsoenen in de stad en het bouwen van meer woningen niet altijd goed samengaan. Het rijk zal het nodige doen om deze opgaven te ondersteunen. Zo zal op afzienbare termijn een bijeenkomst georganiseerd worden, samen met provincies, gemeenten en projectontwikkelaars, waarbij de praktijk van de binnenstedelijke opgaven centraal zal staan. Ook zal de Minister van VROM het initiatief nemen om tot een handreiking te komen waarmee provincies en g emeenten een regionale maatschappelijke kosten baten analyse van potentiële bouwlocaties kunnen uitvoeren.