Alle charters wijkenaanpak getekend
Minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie heeft met alle 18 gemeenten waarin de 40 Krachtwijken liggen, de overeenkomsten voor de wijkverbetering getekend. De laatste charters - die voor Kruiskamp in Amersfoort en de vier aandachtswijken in Den Haag - zijn vandaag ondertekend door de minister en de verantwoordelijke wethouders. Rijk, gemeenten en corporaties investeren tot 2017 miljarden extra om de leefbaarheid in de 40 wijken te verbeteren. De minister heeft de gemeenten vandaag laten weten hoe zij het extra Rijksgeld over de gemeenten gaat verdelen.
Met de ondertekening van het laatste charter sluiten we de periode van onderhandelen, plannen maken en regelen van het geld af en beginnen we aan de fase waar het op de uitvoering aankomt. De bewoners moeten snel een begin van verbetering kunnen merken, aldus minister Vogelaar bij de ondertekening van de laatste overeenkomst. Naast het sturen op een voorspoedige uitvoering van de 40 wijkactieplannen is het verder versterken van de bewonersparticipatie een ander speerpunt in de uitvoeringsfase, aldus de minister.
Budget
In de Voorjaarsnota is voor deze ambities 300 miljoen euro extra vrijgemaakt, waarvan tot 2011 157 miljoen euro bestemd is als extra bijdrage in de uitvoering van de wijkactieplannen. Wijken die niet tot de 40 aandachtswijken behoren, maar wel behoorlijke problemen hebben, kunnen een beroep doen op een preventiebudget van 60 miljoen euro. Voor bewoners die met eigen plannen de leefbaarheid in hun wijk willen verbeteren ligt er de komende drie jaar 75 miljoen euro op de plank. Voor 2008 was daarvoor al 20 miljoen euro gereserveerd. Over de verdeling van het extra wijken- en bewonersgeld heeft de minister de 31 grootste gemeenten (G31) vandaag een brief gestuurd.
De minister stelt in haar brief voor de bewonersbudgetten bij voorkeur via een systeem van vouchers toe te kennen. Na toetsing van de plannen kunnen bewoners met deze waardebonnen dan producten en diensten inkopen. Om invoering van het vouchersysteem zo eenvoudig mogelijk te maken is een beknopte modelverordening opgesteld. Gemeenten die al enige tijd met bewoners- of wijkbudgetten werken, kunnen van het vouchersysteem afwijken mits de lokale bewonersorganisaties hiermee akkoord gaan. Het ministerie voor WWI en lokale vertegenwoordigers bekijken hoe bewoners het best gestimuleerd kunnen worden om met de bewonersbudgetten aan de slag te gaan.
Leefbarometer
Nu met de ondertekening van het laatste charter de fase van de uitvoering is aangebroken, is het van groot belang zicht te houden op de voortgang in de wijken. De minister zet daar een brede mix aan middelen in die effecten op korte en lange termijn in beeld brengen. Met de onlangs ontwikkelde Leefbaarometer wordt voor alle bewoonde gebieden in Nederland de leefbaarheid in kaart gebracht. Daarnaast wordt ook rechtstreeks bij de bewoners gepeild. Verder gaat het CBS periodiek rapporteren over de maatschappelijke effecten van het beleid. De nulmeting is op 14 juli beschikbaar.
De minister zal ook tijdens de wijkbezoeken de ontwikkelingen in de aandachtswijken volgen. Het eerstvolgende bezoek is op 18 augustus aan de Arnhemse wijk Malburgen.