Nederland exporteert kennis duurzaam bodemgebruik
Nederlandse kennis over duurzaam gebruik van de bodem blijkt een succesvol exportproduct. Zowel de Nederlandse overheid als het bedrijfsleven lopen internationaal voorop. Voor ons bodembeleid, maar ook voor technologische bodemkennis is grote belangstelling in uiteenlopende landen als China, Canada en Roemenië.
Minister Cramer van Ruimte en Milieu roept daarom overheden, kennisinstellingen en bedrijfsleven op om intensiever samen te werken in export van de Nederlandse kennis: 'Watermanagement is onze core business geworden vanuit de strijd tegen het water. Bodemmanagement is al vele jaren net zo vanzelfsprekend voor dit kleine land waarin duurzaamheid geen modewoord maar noodzaak is. Export van onze ervaring past daarom in onze missie om bij te dragen aan een wereldwijd duurzaam milieubeleid.'
Vernieuwde grond
Cramer sprak ter gelegenheid van de oprichting van het Netherlands Soil Partnership (NSP), vandaag in Den Haag. Dit exportplatform wordt mede ondersteund door de ministeries van VROM en EZ en een aantal bedrijven en kennisinstellingen. 'Recent nog kreeg ik bezoek van de milieuminister uit Kazachstan, die zelf aangaf graag over het Nederlandse bodembeleid geïnformeerd te willen worden. Verder is er actieve belangstelling uit andere landen', aldus Cramer.
Inmiddels zijn Nederland en Canada in gesprek over concrete proefprojecten voor bodemsanering in havengebieden en heeft China onze medewerking gevraagd aan het verwijderen van bestrijdingsmiddelen uit de bodem. De typisch Nederlandse invalshoek dat grond vernieuwd kan worden, spreekt aan.
Opdrachten
Doelstelling van het NSP is het realiseren van een krachtig netwerk dat in staat is buitenlandse partners te betrekken en Nederlandse organisaties gezamenlijk op de kaart te zetten in verschillende landen. Het NSP stelt VROM in staat haar expertise over duurzaam bodemgebruik te tonen aan het buitenland. Het resultaat van het partnership moet kunnen worden afgemeten aan verbetering van het milieu door integraal beheer en gebruik van de bodem én aan concrete opdrachten voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen.
Nederlands bodembeleid
Het nederlandse bodembeleid is internationaal uniek. Ons bodembeleid wordt namelijk gecombineerd met beleid op ruimtelijke ordening, landbouw, water en energie. Het Ministerie van VROM richt zich met het bodembeleid dan ook op bewuster en duurzamer bodemgebruik die de waarde van de bodem behoudt. Het uitgangspunt hierbij is dat de bodem in staat is en blijft om zo goed mogelijk maatschappelijke diensten te leveren. Zo zouden bodems bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt om water, gassen, stoffen en energie op te slaan of ongewenste (verontreinigende) stoffen af te breken en stoffen aan te maken die de bodem vruchtbaarder maken.