Zorgkantoren krijgen 25 miljoen extra
Staatssecretaris Bussemaker vraagt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om het ‘herverdelingsbudget’ van 25 miljoen euro in juli te verdelen over de zorgkantoren.
Met de Tweede Kamer had de staatssecretaris afgesproken dat ze dit bedrag achter de hand zou houden om eventuele knelpunten in de AWBZ op te lossen. Door dit geld nu aan te wenden kunnen zorgkantoren de indicatieontwikkeling goed opvangen.
Voldoende geld
Bussemaker schrijft dit in een brief aan de Kamer, mede naar aanleiding van berichten in de media over cliëntenstops bij thuiszorginstellingen. Hierbij betrekt ze ook een rapportage van de NZa, waaruit blijkt dat de zorgvraag slechts beperkt toeneemt en voldoende geld beschikbaar is om aan deze zorgvraag te kunnen voldoen.
Negatief exploitatieresultaat
In de brief reageert de staatssecretaris ook op de inventarisatie van de financiële situatie in de thuiszorg die brancheorganisatie Actiz heeft laten opstellen. Hieruit blijkt dat steeds meer instellingen die thuiszorg leveren in het kader van de AWBZ en Wmo, kampen met een negatief exploitatieresultaat.
Topsalarissen
Bussemaker kondigt aan dat ze binnenkort met Actiz en NZa de achtergrond van deze cijfers wil bespreken. Daar wil ze een toelichting krijgen ‘hoe de sector omgaat met veranderingen in de thuiszorgmarkt’. ‘Daarbij speelt een rol hoe de sector is georganiseerd en hoe de kostenstructuur is opgebouwd inclusief de salarissen van medewerkers, management en de overhead. Met name de topsalarissen van het management baren mij daarbij zorgen mede gezien de recente casus van Amsterdam Thuiszorg en Stichting Zorgbalans uit Haarlem.’
Ook wil ze de schaalvergroting in de thuiszorg bespreken en de invloed daarvan op de kwaliteit en bereikbaarheid van zorg.
Terugleggen
In brief benadrukt Bussemaker dat zorgaanbieders, samen met zorgkantoren, een belangrijke verantwoordelijkheid hebben bij de uitvoering van de AWBZ. Deze kunnen ze niet zomaar terugleggen bij de overheid.