Kamervragen over SEPA-compliant betaalpassen en betaalmerken

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA ‘S-GRAVENHAGE

Uw brief (Kenmerk) 2070807430

Ons kenmerk: FM 2008-00038 U

Geachte voorzitter,

Hieronder treft u de antwoorden aan op de vragen van het lid Irrgang (SP) over SEPA (Single Euro Payments Area) die mij werden toegezonden bij brief van 4 januari 2008, met kenmerk 2070807430.

Vraag 1

Is een pinpas in het kader van SEPA ook technisch en commercieel geschikt wanneer de pas niet door iedereen in het buitenland wordt geaccepteerd?

Antwoord vraag 1

Ja.

Om SEPA-compliant te zijn dient een uitgegeven betaalpas onder andere één of meerdere SEPA-compliant betaalmerken te dragen. Een betaalmerk als PIN is SEPA-compliant, en dus technisch en commercieel geschikt, als iedere aanbieder of acceptant van SEPA betaalproducten het product PIN kan gaan aanbieden danwel gaan accepteren. Dat een aanbieder dit waarschijnlijk slechts zal doen als het product PIN ook op veel plaatsen geaccepteerd zal worden (met andere woorden, als er ook daadwerkelijk voldoende vraag is naar het product PIN) staat los van de technische en commerciële geschiktheid van het product.

Uitgangspunt van SEPA is daarnaast dat betaalpassen breder worden geaccepteerd dan alleen nationaal. Dit betekent echter niet dat vereist is dat een betaalpas in álle landen van de Europese Unie wordt geaccepteerd.

Vraag 2

Waarom wordt PIN afgeschaft wanneer PIN SEPA-compliant wordt?

Antwoord vraag 2

Het is niet gezegd óf en zo ja wanneer PIN wordt afgeschaft.

Het betaalmerk PIN is nu reeds SEPA-compliant en kan in principe blijven worden aangeboden. De eigenaar van het product PIN, Currence, heeft echter aangegeven in het migratieplan SEPA Nederland1 dat zij niet verwachten dat PIN zal uitgroeien tot pan-Europees product, aangezien de Nederlandse betaalmarkt hiervoor te gering van omvang is2. Het is daarom mogelijk dat PIN op termijn uitgefaseerd zal worden als er onvoldoende vraag is om PIN op de markt te houden.

Individuele aanbieders van betaalproducten zullen immers het product PIN niet meer aanbieden op het moment dat er te weinig vraag is naar het product PIN en er een betere business case is voor een internationaal merk.

Op de beslissing om PIN al dan niet uit te faseren en de meest wenselijke wijze van deze mogelijke uitfasering ben ik overigens reeds ingegaan bij de beantwoording van vragen van de vaste commissie voor Financiën betreffende betalingsverkeer van 21 juni 2007 (Kamerstukken II 2006/07, 27 863, nr.25).

Hoogachtend,

de minister van Financiën,

Wouter Bos

1: Zie ook www.sepanl.nl.
2: ‘De overgang op SEPA’, SEPA Migratieplan Nederland, p.14.