Evaluatierapport experiment stemmen via internet 2006
Bij de Tweede Kamerverkiezingen in november 2006 konden Nederlanders die in het buitenland wonen of werken hun stem voor de tweede keer uitbrengen via internet. Het experiment vond plaats binnen het kader van het project Kiezen op Afstand (KOA).
Het experiment is geëvalueerd door KOA-projectmedewerkers van het ministerie van BZK onder toezicht van een begeleidingscommissie. Op 26 april 2007 bood staatssecretaris Bijleveld het evaluatierapport aan de Tweede Kamer aan. Ze deed dit per brief (TK 2006-2007, 30 800 VII, nr 48) aan de Tweede Kamer. In het evaluatierapport wordt inzicht gegeven in de mate waarin het stemmen per internet de toegankelijkheid van de verkiezingen voor de doelgroep vergroot. Ook wordt beoordeeld of de organisatorische consequenties en financiële en administratieve lasten voor de overheid in redelijke verhouding staan tot de meerwaarde die het stemmen per internet voor de kiezer heeft.
Download 'Evaluatierapport experiment stemmen via internet 2006' 1/10
Download 'Evaluatierapport experiment stemmen via internet 2006' 2/10
Download 'Evaluatierapport experiment stemmen via internet 2006' 3/10
Download 'Evaluatierapport experiment stemmen via internet 2006' 4/10
Download 'Evaluatierapport experiment stemmen via internet 2006' 5/10
Download 'Evaluatierapport experiment stemmen via internet 2006' 6/10
Download 'Evaluatierapport experiment stemmen via internet 2006' 7/10
Download 'Evaluatierapport experiment stemmen via internet 2006' 8/10
Download 'Evaluatierapport experiment stemmen via internet 2006' 9/10
Download 'Evaluatierapport experiment stemmen via internet 2006' 10/10
Tevens bevat het evaluatierapport aanbevelingen met betrekking tot het stemmen per internet en het stemmen vanuit het buitenland in het algemeen. Voor het experiment in 2006 is gebruik gemaakt van het Rijnland Internet Election System (RIES). Een onafhankelijk stembureau hield toezicht op de stemming. Teneinde informatie voor deze evaluatie te verzamelen hebben gesprekken plaatsgevonden met de ontwikkelaars van de stemdienst, de stembureauleden, medewerkers van het Bureau Verkiezingen van de gemeente Den Haag en van verschillende andere gemeenten, verkiezingsmedewerkers bij de Directie Consulaire Zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ambassades en consulaten.
Tevens konden de internetstemmers nadat zij hun stem hadden uitgebracht een online enquête invullen op www.kiezenuithetbuitenland.nl. Concluderend kan gesteld worden dat internetstemmen een meerwaarde heeft voor kiezers in het buitenland, voor wie briefstemmen een minder betrouwbaar en minder snel alternatief is. De structurele kosten en organisatorische consequenties van internetstemmen voor de overheid staan echter pas in redelijke verhouding tot de meerwaarde van internetstemmen voor kiezers in het buitenland als ook de registratie en de verzending van stembescheiden wordt gedigitaliseerd.