Antwoorden op kamervragen over de Criminele Inlichtingen Eenheden

Beantwoording van schriftelijk vragen van het lid Van Raak (SP).

Vraag 1

Is het waar dat medewerkers, die vóór 1 november 2000 in dienst zijn getreden als ‘informantenrunner’, per 1 november 2008 uit moeten stromen conform de Regeling Criminele Inlichtingen Eenheden (CIE)?

1) http://wetten.overheid.nl/cgi-bin/deeplink/ law1/ title=Regeling%20criminele%20inlichtingen%20eenheden

Antwoord op vraag 1

In de Regeling criminele inlichtingen eenheden is geregeld dat de beheerder van een CIE – voor politiekorpsen is dat de korpsbeheerder – de termijn bepaalt gedurende welke de CIE-ambtenaar die onder meer belast is met het bevorderen van het gericht inwinnen en aanvullen van criminele inlichtingen, ononderbroken deel uitmaakt van een criminele inlichtingen eenheid. Deze ‘bindingstermijn’ mag ten hoogste vier jaar bedragen en kan tweemaal met twee jaar worden verlengd. Deze maximum termijn is ingevoerd vanwege de kwetsbaarheid van de functie. Dit sluit aan bij het integriteitsbeleid van de politie zoals dat in de jaren voor 2000 – toen de regeling in werking trad - werd vormgegeven. Andere functies waarvoor een maximale aanstellingsperiode geldt, zijn de functies bij de kernteams, de arrestatieteams en de infiltratieteams.

Uit de inventarisatie in september 2007 bleek dat de meeste regio’s de voorgeschreven maximale termijn van acht jaar hanteren.

Aangezien deze regeling op 1 november 2000 in werking is getreden, loopt de maximale termijn op 1 november aanstaande af voor de CIE-ambtenaren die op of voor die datum in dienst zijn getreden bij een CIE. Voor CIE-ambtenaren die later zijn aangesteld is de maximale bindingstermijn uiteraard later gaan lopen.

Vraag 2

Gaat iedereen, die vóór 1 november 2000 in dienst is getreden als ‘informantenrunner’, ook daadwerkelijk vóór 1 november 2008 uitstromen? Zo neen, waarom niet?

Vraag 3

Om hoeveel medewerkers van de Criminele Inlichtingen Eenheden gaat het landelijk?

Antwoord op de vragen 2 en 3

De Minister van Justitie noch ik houden overzichten bij van uitstromende CIE-ambtenaren. Het behoort tot de verantwoordelijkheid van de beheerders van een CIE om zich aan de wettelijke voorschriften te houden.

De praktijk laat een vloeiende in- en uitstroom van medewerkers van CIE’n zien. In onze contacten met de CIE’n zijn mij noch de Minister van justitie problemen gemeld over de uitstroom van CIE’ers per 1 november aanstaande.

Vraag 4

Hoe lang moet men niet meer als ‘informantenrunner’ werkzaam zijn om opnieuw voor een periode van maximaal acht jaar in aanmerking te komen bij de Criminele Inlichtingen Eenheden?

Antwoord op de vraag 4

Dit is niet wettelijk vastgelegd. De beheerder van een CIE kan hierop zelf beleid bepalen waarbij het doel van de regeling, het voorkomen van een ongewenst grote verwevenheid met het criminele circuit, als leidraad dient. Het komt in de praktijk zelden voor dat CIE-medewerkers een tweede maal in dezelfde functie worden benoemd. Wel stromen CIE-medewerkers na het verstrijken van de maximale termijn niet zelden door naar een coördinerende of leidinggevende functies binnen de CIE.