Antwoorden op kamervragen over tekort aan politiecellen in de Amsterdamse binnenstad
Antwoorden op kamervragen van het lid Griffith (VVD) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over tekort aan politiecellen in de Amsterdamse binnenstad. (Ingezonden 20 mei 2008)
1. Vraag
Bent u bekend met het artikel ‘Tekort aan politiecellen in Amsterdamse binnenstad’? 1)
1. Antwoord
Ja.
2. Vraag
Deelt u de mening van de Commissie van Toezicht voor Politiecellen dat het onwenselijk is arrestanten, die vaak onder invloed van alcohol en drugs zijn, onder te brengen in de advocaten- of fouilleerkamers, waar geen direct toezicht mogelijk is?
3. Vraag
Deelt u de mening dat door het cellentekort in de weekenden ongelukken in de toekomst onvermijdelijk zijn?
Antwoorden op vraag 2 en 3
Op verzoek van het regionale politiekorps Amsterdam-Amstelland heeft de Commissie van Toezicht voor Politiecellen (hierna: CTPC) in de weekenden vanaf de sluiting van de horeca tot in de vroege ochtend extra controles verricht bij de wijkteams Lijnbaansgracht en Prinsengracht. Deze twee wijkteams hebben dan regelmatig te kampen met veel (beschonken en agressieve) arrestanten. Door deze piek raken de dagverblijven overvol en worden arrestanten soms tijdelijk ingesloten in advocatenkamers of fouilleerruimtes zonder direct toezicht.
Daar waar onveilige situaties zouden kunnen ontstaan door (beschonken en agressieve) arrestanten tijdelijk onder te brengen in alternatieve ruimtes waar geen direct toezicht mogelijk is, zoals advocatenkamers en fouilleerruimtes, deel ik de mening van de CTPC dat dit onwenselijk is en acht ik het van belang dat passende maatregelen worden genomen teneinde de kwaliteit van de arrestantenzorg en de veiligheid van de ingeslotene voldoende te kunnen waarborgen.
4. Vraag
Kunt u aangeven welke concrete aanpassingen zijn doorgevoerd naar aanleiding van de aanbevelingen van de Commissie van Toezicht voor Politiecellen?
4. Antwoord
Naar aanleiding van de aanbevelingen van de CTPC is het politiekorps Amsterdam-Amstelland vrijwel direct van start gegaan met het reserveren van ‘ophoudruimtes’ (zowel cellen als dagverblijven) in het cellencomplex van het Hoofdbureau van de politie Amsterdam-Amstelland aan de Elandsgracht en met het organiseren van meer vervoerscapaciteit. Door deze maatregelen worden de wijkteams Lijnbaansgracht en Prinsengracht nu al ontlast. Bovendien is de zorg voor arrestanten in de cellencomplexen van betere kwaliteit dan in een dagverblijf aan een wijkteam.
5. Vraag
Wanneer zal het experiment, waarbij arrestanten in het cellencomplex van het hoofdbureau van de politie Amsterdam-Amstelland aan de Elandsgracht worden ondergebracht, van start gaan? Wat is de looptijd van dit experiment?
5. Antwoord
De nieuwe werkwijze is begin april 2008 van start gegaan, waarbij in gezamenlijkheid (district en arrestantenzorg) wordt gezocht naar de best toepasbare oplossing. De nieuwe werkwijze betreft geen experiment; deze werkwijze is structureel van aard.
6. Vraag
Bent u bereid verdere maatregelen te treffen om direct toezicht te kunnen houden in de advocaten- en fouilleerkamers ten einde deze situatie te verbeteren? Zo ja, welke maatregelen zult u treffen en op welke termijn zullen deze maatregelen in de praktijk gebracht worden?
6. Antwoord
De zorg voor arrestanten in politiecellen is primair de verantwoordelijkheid van de korpsbeheerders van de politiekorpsen. Hierbij dienen zij de minimumeisen in acht te nemen die zijn opgenomen in hoofdstuk 6 van het Besluit beheer regionale politiekorpsen (BBRP) en in de Regeling politiecellencomplex.
Naar mijn mening heeft het regiokorps Amsterdam-Amstelland adequate maatregelen getroffen om het ophouden van aangehouden personen in advocaten- en fouilleerkamers te voorkomen.
1) www.anp.nl, 15 mei 2008