Internationale bijdrage missie Uruzgan krijgt vorm
Minister van Defensie Eimert van Middelkoop heeft in de Tweede Kamer tijdens een Algemeen Overleg over Afghanistan meer duidelijkheid gegeven over de internationale bijdrage aan de Nederlandse missie in Uruzgan. Een toename van de internationale bijdrage was de basis van het besluit om de missie in Afghanistan te verlengen.
Voor zover de veiligheidssituatie het toelaat wil Nederland de bijdrage aan ISAF verminderen. De komende maanden worden belangrijke resultaten zichtbaar. Zo levert Singapore vanaf november gedurende een half jaar twintig mensen voor het ziekenhuis op Kamp Holland. Australië draagt in die periode bij met een chirurgisch team van tien man. Slowaakse eenheden nemen vanaf september de bewaking over van Kamp Holland. Het Oost-Europese land levert ook een bijdrage aan een Provincial Reconstruction Team (PRT) en een Operational Monitor Liaison Team (OMLT). De Fransen leveren vanaf augustus een OMLT in Deh Rawod. Met de komst van twee Belgische F-16’s per 1 september kan Nederland twee jachtvliegtuigen uit Afghanistan terughalen.
De bewindsman gaf aan dat de goede ontwikkeling van het Afghaanse leger zich doorzet. Ze kan momenteel met meer dan 650 man tegelijkertijd buiten de poort opereren. Bijna alle missies van de Task Force Uruzgan worden samen met de Afghaanse militairen uitgevoerd. Hun bijdrage neemt snel toe.
Daar staan volgens Van Middelkoop wel enkele aanvullende behoeften tegenover. Om de inlichtingenpositie te versterken zet Nederland vanaf september de Sperwer (onbemand vliegtuigje) in. Het detachement daarvoor bestaat uit veertig militairen. De ontwikkeling van de Afghaanse politie blijft achter. Vijf Police Mentoring Teams gaan de opbouw in Uruzgan intensiveren. Dat gebeurt met een herschikking van reeds ingezette militairen en middelen.
Het Duits-Nederlandse Legerkorps in Münster levert, op verzoek van de NAVO, vanaf augustus volgend jaar de kern van het ISAF-hoofdkwartier in Kaboel, zo maakte de minister tijdens het Algemeen Overleg in de Tweede Kamer bekend.