Antwoorden op kamervragen van Schermers over verkoop van opiaten via internet
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
GMT-K-2853676
2 juli 2008
Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Schermers (CDA) over de verkoop van opiaten via internet (2070820910).
De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,
dr. A. Klink
Vragen van het lid Schermers (CDA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over verkoop van opiaten via internet. (Ingezonden 23 mei 2008)
1 Bent u bekend met het artikel ‘Zware slaapmiddelen op Marktplaats.nl’? Zo ja, wat is uw reactie hierop? (de Volkskrant, 21 mei 2008)
Ja, dat is mij bekend. Het is voor consumenten uitermate onverstandig om buiten ons hoogwaardige zorgsysteem om geneesmiddelen te betrekken en te gebruiken, vooral omdat de kwaliteit van de aangeboden geneesmiddelen niet te garanderen is. Zij hebben daar echter ook een eigen verantwoordelijkheid in.
Naast de digitale marktplaatsen zijn er op het internet helaas meer mogelijkheden om aan geneesmiddelen te komen, nr. 2070820910.
Wat het viersporenbeleid betreft dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ontwikkelt om illegale handel in geneesmiddelen via het internet te bestrijden, verwijs ik u naar de antwoorden op de vragen van de kamerleden Van Roon en Agema.
2 Deelt u de mening dat hier sprake is van een bedreiging van de patiëntveiligheid aangezien deze middelen, zelfs die onder Opiumwet vallen, zonder tussenkomst van een arts of apotheker verkrijgbaar zijn?
Het gebruik van receptgeneesmiddelen zonder tussenkomst van arts/apotheker brengt inderdaad risico’s met zich mee. Het is helaas zo dat zelfs streng gereguleerde middelen, die onder de Opiumwet vallen, buiten de gereguleerde kanalen te verkrijgen zijn, alle handhavingsinspanningen ten spijt. Datzelfde geldt voor andere receptgeneesmiddelen. De patiëntveiligheid is binnen onze gezondheidszorg een belangrijk aspect waar de beroepsbeoefenaren en de IGZ veel aandacht voor hebben. Indien consumenten, bewust buiten het zorgsysteem om, geneesmiddelen wensen te gebruiken, nemen zij ook bewust een risico. De consument heeft in deze een eigen verantwoordelijkheid.
3 Ziet u mogelijkheden om deze onderhandse aanbieding van medicijnen meer structureel tegen te gaan, nu is gebleken dat de oproep van de Inspectie om advertenties voor geneesmiddelen te weren, onvoldoende effect heeft gehad?
Het viersporen beleid van de inspectie vormt een structurele aanpak die zijn vruchten afwerpt. Dit laat onverlet dat de consument ook een eigen verantwoordelijkheid heeft bij de aanschaf van geneesmiddelen via onbetrouwbare (digitale) kanalen.